Nyitókép forrása: SITA/Úrad vlády SR

 

Az előrejelzésekben várt 6 százalékos deficit ellenére idén várhatóan a GPD arányában mért 57 százalék alá csökken Szlovákia államadóssága. Sokáig azonban nem örülhetünk a számoknak, jövőre ugyanis megint 60 százalék fölé csúszunk. Összehasonlításképp: a világjárvány előtt Szlovákia államadóssága a GDP 48 százalékát tette ki.

 

A friss államadósság adatok a pénzügyminisztérium hároméves költségvetési tervében szerepelnek, amiről már tárgyalnak az érintett felek.

 

A pénzügyminisztérium emlékeztetett, hogy a járvány kitörése előtt a szlovák államadósság mértéke 48 százalék volt a GDP arányában, 2021-re ez 61 százalékra nőtt (ez gigászi, 18,072 milliárd eurós növekedést jelent). Tavaly  a teljes államadósság értéke 63,378 milliárd euróra rúgott, de az infláció vágtatása miatt a GDP arányában csökkenést eredményezett 57,8 százalékra.

 

 hirdetes_300x300  

Az infláció egyelőre, ha gyengül is, de kitart, ezért idén a közel 6 milliárd eurós növekedés mellett (69 milliárd euróra) 57 százalék alá süllyed a GDP-arányos államadósság.

 

Jövőre a helyzet merőben más lesz. Fokozatosan ismét 60 százalék fölé kerülünk. A pénzügyminiszter az államadósság növekedésének a deficit csökkentésével szabna gátat, ám nem egy lépésben. Várhatóan jövőre csak egy százalékponttal csökkentenék a költségvetési hiány GDP-arányos mértékét. Így 2026-ra a sok politikai vitát gerjesztő adósságarány 61,4 százalékon állna.

 

Teraz.sk, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!