Nyitókép forrása: SITA/Mária Frisová

 

Kedd este kormányellenes tüntetésekr zajlpttak Szlovákia több városában. A megmozdulásokat az ellenzék szervezte, reakcióként arra, hogy a kormány megszüntetné a Speciális Ügyészi Hivatalt, amely elvileg a legsúlyosabb korrupciós és más bűncselekmények kivizsgálását hivatott biztosítani. Pozsonyban, a tüntetés egyik szervezője, a Progresívne Slovensko balliberális párt 15 ezerre tette a résztvevők számát – a PS-szel egy húron pendülő Denník N napilap ellenben csak 10 ezer főre becsülte a tömeget.

 

Tüntetések zajlottak a fővároson kívül még Besztercebányán, Kassán és Nyitrán is utcára vonultak az emberek.

 

Pozsonyban, a Kormányhivatal épülete előtt a pódiumról Michal Šimečka, a PS elnöke mondott beszédet. Arról beszélt, hogy Robert Fico (Smer) kormányfő „fél, amikor az embereket a tereken látja”, és hogy a kormányban „félelem és pánik uralkodik amiatt, hogy sikerül megállítanunk őket”.

 

 hirdetes_810x300  

A PS elnöke üzenetet küldött Peter Pellegrinek, a második legerősebb kormánypárt, a HLAS elnökének is. Mont mondta, „itt az utolsó esélye” Pellegrininek, hogy „Fico támogatása helyett megállítsa a maffiapárti törvénycsomagot”. „Máskülönben úgy végzi ön is, mint Mečiar, Ľupták vagy Slota” – mondta.

 

Kassán nagyjából 2-3 ezren vettek részt a tüntetésen. A tömeg azt kiabálta, „maffia”, mikor az ellenzéki KDH képviselője, Martin Šmilňák arról beszélt a pódiumon, hogy Ficoék Tibor Gašpar volt rendőrfőkapitányt akarják a SIS élére állítani (Gašpar egyik fővádlottja annak az ügynek, amely szerint a korábbi smeres kormányok kvázi privatizálták az igazságügyet az oligarcháknak).

 

A kassai megmozdulás nagyjából háromnegyed órát tartott.

 

Besztercebányán mintegy 300-an vonultak az utcára. Ott Mária Kolíková (SaS) volt igazságügyi miniszter, és a PS-hez kötődő Jana Dubovcová szólt a tömeghez a demokráciát féltő gondolatokkal.

 

A nyitrai tüntetés. Fotó: KDH hivatalos facebook-oldala

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!