Nyitókép: Körkép.sk

 

2023. december 11-én délután a Magyar Szövetség sajtótájékoztatót tartott a párt komáromi járási irodájában, amelyen a Nyitra Megyei Tanács VIII. üléséről számoltak be.

 


A tájékoztatón jelen volt Farkas Iván a Magyar Szövetség frakcióvezetője, Becse Norbert frakcióvezető-helyettes, valamint Csenger Tibor a Nyitra Megyei Önkormányzat alelnöke.

 

 hirdetes_300x300  

Farkas Iván beszámolt azokról a napirendi pontokról, amelyek e nap délelőttjén a Nyitra Megyei Önkormányzat VIII. ülésén kerültek megvitatásra. Legfontosabb témaként a megye 2024-es költségvetéséről beszélt, melyet az önkormányzat hosszas előkészítést követően fogadott el.

 

Farkas Iván elmondása alapján a megye bevétele annak is függvénye, hogyan alakul jövőre a személyi jövedelemadó  (SZJA) bevétele, mely a júliusi legpesszimistább előrejelzések alapján az idei év 98 %-át teszi ki, és a legoptimistább előrejelzés pedig 1 százalékos növekedéssel számol. 

 

Balról: Paterka, Becse, Farkas és Csenger. Kép forrása: Körkép.sk

 


Alapvetően arról van szó, hogy 15 évvel a pénzügyi válságot követően először fog valószínűleg megtörténni, hogy a SZJA összbevétele éves szinten csökkeni fog, amely a recesszió, a munkanélküliség következménye. 

 

Tudvalévő, hogy minden megyének, minden önkormányzatnak legfontosabb bevétele az SZJA ráeső adóbevétele, emellett a többi bevétel nem olyan jelentős, így ez határozza meg a költségvetés keretét. 

 


Összességében 4,3 millió euróval fog csökkeni a megye bevétele , ezen belül 3 millióval az adóbevétele. Tehát ennek a figyelembe vételével kell gazdálkodniuk.

 

Nyitra Megye Önkormányzatának hatáskörébe 62 oktatási intézmény, 26 szociális intézmény, 2 egészségügyi intézmény tartozik – ezek az intézmények számolhatnak azzal, hogy a dologi kiadások tekintetében nem lesz csökkenés, tehát részükre megvan a keret a fenntartás, a működtetés, energiai kiadásokra. 

 


Lévén, hogy kevesebb a bevétel, így várhatóan a beruházási és felújítási és karbantartási oldalon lesznek bizonyos csökkenések.

 

Farkas Iván elmondása szerint van egy új metodika, amivel a költségvetést összeállították – mégpedig valós, reális számok alapján – ha egyéb, például eurofondos beruházás lesz kilátásban, akkor eszerint fogják majd a költségvetést módosítani. Tehát most nem megbecsült számok alapján állították össze a költségvetést, jelenleg biztos számokra építenek, így az idei 346 millió helyett jövőre 273 millió euró kiadással számolnak.

 

A támogatásokat illetően: a megyei támogatások ugyanazon a szinten maradnak, mint voltak 2023-ban is, tehát itt nem várható komoly változás, esetleg a szociális intézmények területén lehet némi módosítás. 

 

Csenger Tibor főként  az utak felújításának tervezetőről nyújtott tájékoztatást. Szerinte, ha változik a költségvetési bevétel, akkor sor kerülhet a harmadosztályú utak felújítására is. Az útkezelő vállalatnak el vannak készítve azok a szakaszok, amelyeket sürgősségileg a legfontosabb. 

 


A megyei alelnök szerint kiemelendő, hogy a 2023-as évben a legnagyobb teljesítés az utak felújítása területén mutatkozott. Ebben az évben fejeződött be 169 km útszakasz felújítása. Pl. a Komárom –Gúta, Gúta – Vágsellye útszakaszon. 

 


Decemberig az ezzel kapcsolatos pályázatokat sikerült lezárni, amivel el is számolt a megye. Most, 2024-ben várják a pályázati kiírásokat a 2025 – 2027-es időszakra. A költségvetéshez a projektdokumentációk nagy részben el vannak készítve, és várják a kiírásokat az uniós forrásokra.



Elhangzott még, hogy eddig az útfelújításokra koncentrálódott a pénzügyi keret, az elkövetkezendő időszakban viszont a hidak kerülnek előtérbe. Nyitra megyében 30 híd van az 5, 6, 7-es kategóriába besorolva, amelyek felújítása elengedhetetlen. Az első 20 híd projektdokumentációján már dogoznak, ebből 13 híd a déli régióban található. 

 

Szó volt még a határon átnyúló támogatásokról is. A déli határszakasz két részre osztódik, az egyik a keleti régióban a Via Carpatia – Európai Területi Együttműködési Csoportosulás;  nálunk, a nyugati részen, pedig hat megyét felölelő Rába – Duna-Vág ETT.  Az innen származó támogatásokhoz majd  53 ezer eurós önrészt kell kifizetni, amelyet a megyék vállalnak fel, s ezt az önrészt a mai megyei gyűlésen el is fogadták. 

 


A témához kapcsolódik még egy másik, Pest megyéhez kötődő európai területi társaság Pontibus ETT elnevezéssel, ennek ellenőrző bizottságba választották meg Orosz Örsöt és Csenger Tibort.

 

További témaként szóba került, hogy Nyitra megye saját anyagi forrásból rendelőintézet tart fenn Párkányban és Vágsellyén, és a továbbiakban Nagytapolcsányban is megyei fenntartású rendelőintézetet hoz létre. Az igazgatót megválasztó bizottságba a Magyar Szövetség részéről Baranyay Zsolt lett javasolva.

 

Becse Norbert a kulturális intézmények aktualitásairól beszélt.  A megyei ülésen pótolták két kulturális intézmény magyar megnevezését, ami eddig hiányzott. 

 


A továbbiakban a komáromi Szinnyei József Könyvtár telekcseréjéről volt szó, ahol eddig városi tulajdonjogi viszonyok voltak érvényben, de ezt a megyével csere formájában sikerült rendezni. 

 


Egyik legfontosabb témaként Becse Norbert megnevezte és bemutatta a komáromi Duna Menti Múzeum új igazgatóját, Paterka Pál személyében, aki jelenleg a Nyitrai Kerületi Műemlékvédelmi Hivatal munkatársa, és 2024. március 1-től foglalja el új tisztségét. 

 

A témák befejeztével Farkas Iván a Magyar Szövetség frakcióvezetője mindenkinek megköszönte a részvételt, és sikeres tevékenységet kívánt a 2024-es esztendőben.

 

Buday Mária

A képek a szerző felvételei 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!