Nyitókép forrása: SITA/Jakub Julény

 

Szerda délelőtt Robert Fico (Smer) kormányfő kijelentette, hogy a kormány nem fogja tovább támogatni a GLOBSEC atlantista-liberális agytröszt évenként megrendezésre kerülő nagy biztonságpolitikai fórumát. A délután folyamán Andrej Danko helyettes házelnök, a legkisebb kormánypárt, az SNS elnöke jelezte, hogy Peter Pellegrini (HLAS) házelnök pártja nem ért egyet a finanszírozás beszüntetésével – derül ki a Štandard szlovák konzervatív hírportál cikkéből. 

 

A GLOBSEC 2005-től szervezi pozsonyi biztonságpolitikai konferenciáját, ahol számos neves személyiség, országvezető, vezető diplomata és kiemelkedő szakértő megfordult.

 

Mindettől függetlenül a GLOBSEC ízig-vérig progresszív-atlantista vonalat követ. A tavalyi pozsonyi fórumon olyanoknak adtak teret, akik Ukrajna győzelmét és Oroszország feldarabolását hirdették, miközben tagadták, hogy Moszkva bármilyen esetben hajlandó lenne atomfegyverhez nyúlni (ezzel igazolva a háború eszkalációjának támogatását). A V4-eket is temették (a GLOBSEC első emberének, Vass Róbertnek ez a prognózisa nem jött be).

 

 hirdetes_300x300  

A GLOBSEC egyébként nem csak szakértői elemzéseket készít, hanem szervezesen hozzájárul a liberális-progresszív mediális hálózat narratíváinak megtámogatásához is. Sőt. Egy, a választások után megjelent elemzésükben kifejezetten arra szólítottak fel, hogy anyagilag támogassák az olyan „hiteles és valós híreket” közlő médiumokat, mint a balliberális Napunk és az Új Szó (mindkét lap csúfosan leszerepelt a választások előtti kampány során).

 

A dolgot alaposan bonyolítja, hogy Ivan Korčok, a progresszívek és atlantisták (jelenlegi) kedvenc államfőjelöltje, aki nem mellesleg volt washingtoni nagykövet és Ukrajna-párti külügyminiszter is, nagy valószínűséggel élvezné a GLOBSEC „kiemelt figyelmét”, és abból előnyt kovácsolhatna az elnökválasztási kampány során.

 

Ennek lehetőségét Fico is felismerte:

 

„Azt hiszik, hogy tétlenül nézem, ahogy Soros a GLOBSEC fórumán jár-kel és az önök államfőjelöltjével fog fotózkodni, akkor nagyot tévednek. Szeretném önöknek elmondani, hogy a a költségvetésből a GLOBSEC-nek elkülönített pénzt valami másra fogjuk fordítani”

 

vágta a progresszív Michal Šimečka fejéhez Fico.

 

Tény, hogy a szlovák állam, leginkább a külügyminisztérium és a védelmi minisztérium komoly összegekkel támogatta a GLOBSEC-et. Andrej Danko állítása szerint a tavalyi fórum alkalmával például az állam nem csak pénzt biztosított, de az adófizetők költségére biztosította a számos miniszter és több országvezető Pozsonyba érkezésekor a környék és a rendezvény biztonságát.

 

Danko meggyőződése, hogy GLOBSEC-nek egy eurót sem szabadna kapnia a közpénzekből. Mi több, az SNS határozati javaslatot terjesztett a kérdésben a kormány elé.

 

A probléma az, hogy a Smernél liberálisabb, majdnem a PS-szel koalícióra lépő HLAS és annak elnöke, Peter Pellegrini nem ért egyet a támogatás megvonásával.

 

Körkép.sk, Štandard.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.