Nyitókép forrása: Orosz Örs hivatalos facebook-oldala

 

„Nekünk felvidéki magyaroknak az igazságszolgáltatás minősége kulcsfontosságú. Fontos, hogy egyáltalán el tudunk-e jutni az igazságtételig. Gondoljunk csak vissza Malina Hedvig esetére. (…) A Speciális Ügyészség létrehozásakor a nagy MKP volt kormányon, 77-en szavazták meg. (…) Úgy gondolom, hogy fel kell emelnünk a szavunkat akkor, amikor a demokrácia vívmányait bontják le – mondta Orosz Örs, a Magyar Szövetség alelnöke a kedd esti kormányellenes tüntetés után.

 

Fontos kiemelni, hogy a megmozdulást az ellenzéki pártok szervezték, Pozosnyban a PS, az SaS és a KDH, a kormány azon terve ellen, amivel megszüntetnék a Speciális Ügyészi Hivatalt, amely a legnagyobb korrupciós ügyekkel hivatott foglalkozni, az utóbbi időben jórészt a korábbi smeres kormányok viselt dolgait derítve fel. A helyzet bonyolult, mert vannak arra utaló jelek, hogy politikától mentesen és nem is mindig a törvény betűje szerint járt el.

 

A Magyar Szövetség hivatalos álláspontja nem tér ki a ügyészi hivatal megtartására vagy megszüntetésére. Csupán leszögezi:

 

 hirdetes_300x300  

„Az új kormánytól elvárjuk, hogy a rendőrség és az igazságszolgáltatás politikai befolyásoktól mentes legyen!”

 

Ezzel szemben Orosz Örs és Mózes Szabolcs teljes mellszélességgel az ellenzék mellé sorakozott fel, mi több, Mózes át is vette a progresszívek narratíváját.

 

„Mi a Szövetség választási programjában is azt ígértük, hogy ez az intézmény megmarad, és pont fordítva, a főügyészség sztálinista rendszerét kellene visszabontani, hogy ne akadályozhassák a korrupt ügyek kivizsgálását”

 

mondta Mózes. Hozzátette, „aki becsületes, annak nem kell tartania a Speciális Ügyészségtől”.

 

Mózes kifogásolta azt is, hogy a kormány gyorsított eljárásban, pár nap alatt, a karácsonyi ünnepek idején akarja megszüntetni az ügyészséget.

 

A pozsonyi tüntetésen nagyjából 10 ezer ember vehetett részt (ez a balliberális Denník N becslése, a PS 15 ezer emberről számolt be). Más városokban is megmozdulásokra került sor, Kassán 3000-en, Besztercebányán, Nyitrán és Poprádon néhány százan vonultak utcára.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.