Nyitókép forrása: SITA/Milan Illík

 

Igor Matovič és Pollákék durván és tudatosan félrevezették a szegény romákkal és visszaéltek helyzetükkel – áll a Szlovákiai Roma Unió nevű párt állásfoglalásában, amely arra hívja fel a figyelmet, hogy tömegével kapják a panaszleveket a romatelepekről. Állítólag sokan „anyagi problémákba” kerültek, mert a Slovensko mozgalom vezetői nem fizették ki az „ígért” 500 eurót.

 

A Štandard konzervatív szlovák hírportál közlése szerint a romák amiatt emelnek panaszt, hogy Igor Matovič, a Slovensko (lánykori nevén OĽANO) elnöke és ifj. Peter Pollák és apja, az EP-képviselő Peter Pollák, nem fizették ki azt az 500 eurót, amit a Slovensko még a választási kampány idején ígért.

 

Az OĽANO nagyon intenzív kampányt folytatott a szeptemberi előrehozott választások előtt. A képviselők egy része roma nyelven kommunikált a romatelepek lakóival és a facebook posztok alkalmával is.

 

 hirdetes_300x300  

Bár Ifj. Peter Pollák azt állítja, hogy a romákat mozgósító tényező Robert Fico személye volt, akitől ez a kisebbség leginkább tart, illetve az, hogy a Slovensko kellőképp határozottan lépett fel a Republika ellen.

 

A gyakorlatban az akkori OĽANO valóban elképesztő sikert ért el a roma kisebbség körében, nem kizárt, hogy a 7 százalékos küszöböt a roma szavazatok nélkül el sem érte volna. A probléma az, hogy Igor Matovič egy olyan választási trükköt is bevetett, ami bár lehet törvényes, de mindenképpen félrevezetőnek számít: azt ígérte, hogy kormányra kerülése esetén keresztülviszi azt a tervét, hogy a választáson részt vevő minden polgár 500 eurós jutalmat kap azért, hogy élét demokrácia adta jogával.

 

Érdemes kiemelni, hogy már akkor is egyértelmű volt, hogy Matovičcsal senki sem akar majd kormányozni, de még ha ez a valószínűtlen forgatókönyv meg is valósul, akkor sem tudja keresztülvinni javaslatát, amit minden párt elutasított, elsősorban annak gigászi, kétmilliárd eurós költsége miatt.

 

Matovič még októberben a balliberális Aktuality.sk podcast adásában arról beszélt, nem gondolja, hogy megvezette volna a romákat az ígéretével, és hogy mindenki tudta, hogy csak akkor tudja teljesíteni ezt az ígéretet, ha kormányra kerül. Elutasította azokat a vádakat, hogy roma szavazatokat vásárolt volna meg, és kijelentette, hogy szerinte egy roma sem fogja tőle követelni.

 

A Slovensko hivatalosan most állítja, hogy nem a fejenként 500 eurót ígérő kampányfogás, hanem a párt nagyon aktív, romákra összpontosító kampánya szólította meg a roma választókat. Állítása szerint az 500 eurós jutalomról nem beszéltek a romatelepeken folytatott kampány során.

 

A Szlovákiai Roma Unió ezt máshogy látja. Szerinte a Slovensko tisztában volt vele, hogy sok romát megtévesztenek ezzel a kommunikációval, és ez is volt a céljuk. A Roma Unió azt is leszögezte, hogy számos dokumentált esetet tudnak felsorakoztatni annak alátámasztására, hogy milyen károkat okoztak a nem teljesített választási ígéretek.

 

„Ezért ma az üggyel kapcsolatban büntetőfeljelentést teszünk az Eperjesi Kerületi Ügyészségen. Azt gondoljuk, hogy az illetékes szervek az egész ügy körülményeit feltárják és a felelősöket felelősségre vonják”

 

fogalmazott a párt.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!