Nyitókép forrása: az UNAS hivatalos facebook-oldala

 

A szállítási és logisztikai nehézségek miatt 7 százalékkal csökkent Ukrajna mezőgazdasági importja novemberben az előző év novemberéhez képest – közölte a Reuters. Ukrán tisztviselők szerint a problémát Szlovákia, Lengyelország és Magyarország korlátozásai okozzák az agrártermékek beengedése területén.

 

Az elmúlt hetekben a lengyel és a szlovák fuvarozók is részleges blokádot tartottak fenn az ukrajnai határszakaszokon, tiltakozásul amiatt, hogy az EU eltörölte az ukrán fuvarozók engedélykötezettségét az EU-ban, ezzel drámai károkat okozva a közép-európai fuvarozó ágazatnak. A szlovák kamionos blokád négy nappal ezelőtt ért véget.

 

Az ügy most már összefügg az ukrán gabonadömpinggel is, eddig ugyanis a blokád hatékonyan korlátozta a ukrán gabona bejutását a közép-európai országokba.

 

 hirdetes_300x300  

Fontos kiemelni, hogy Kijev rendszeresen félrevezető nyilatkozatokat tesz az ukrán gabona kapcsán.

 

A három közép-európai ország ugyanis a tranzitot engedélyezte, csak az importot nem. Magyarul: az ukrán gabona átmehet a területükön, de nem kerülhet értékesítésre a határokon belül. Tehát, amikor a kijevi tisztviselők a magyar, szlovák és lengyel korlátozások lebontását követelik, akkor a nyugati kézben lévő ukrán földön megtermelt, uniós előírásoknak nem megfelelő termények beengedését követelik a magyar, lengyel és szlovák piacra – az ottani gazdák tönkretétele árán.

 

A gabona tranzitja önmagában is ellentmondásos. Eredetileg azért engedélyezte Brüsszel, hogy Ukrajna „lejuttathassa gabonáját azokba a kikötőkbe, ahonnan aztán a szegény afrikai országokba szállíthatják a terményeket”. A valóság az, hogy az olcsó és kétes minőségű gabona zöme a jól fizető európai piacon marad. Így importkorlátozások ide vagy oda, a szlovák, lengyel és magyar gazdák is kezdenek kiszorulni az európai piacokról – Szlovákiában eddig legalább 115 millió eurós kár keletkezett emiatt az agrárszektorban. Nem véletlenül csatlakoztak a szlovák blokádhoz a múlt héten a gazdák is.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.