Nyitókép forrása: SITA/Jana Birošová

 

Laura Codruta Kövesi, európai főügyész egy Európai Bizottságnak küldött levélben arra figyelmeztetett, hogy Szlovákiában a jogállamisági elvek megsértésének lehetősége áll fenn. Codruta Kövesi mindezt a szlovák kormány Speciális Ügyészségre, büntetőrvénykönyvre és a korrupciót jelentő személyek védettségére vonatkozó, kormány által tervezett törvények kapcsán szögezte le. Legyen a levél célja akár szakmai vélemény megfogalmazása, akár casus belli gyártása a Bizottság későbbi beavatkozásának alátámasztására, a lényeg, hogy úgyfest, Brüsszel az ellenzék oldalán lép be a szlovák belpolitikai harcokba.

 

Kövesi indoklása szerint a szlovák Speciális Ügyészi Hivatal felszámolásával korlátozódna az Európai Ügyészség képessége a bűncselekmények hatékony kivizsgálására Szlovákiában, és a dolog ütközik az EU pénzügyi érdekeivel is.

 

Ráadásul fennáll a veszélye Kövesi szerint, hogy a szlovák kormány törvénymódosítása leválasztaná az európai ügyészségről a NAKA különleges nyomozóit anélkül, hogy lenne érdemi pótmegoldás, illetve, a Speciális Büntetőbíróság ügyeinek többségét ledelegálnák az alacsonyabb szintű bíróságokhoz.

 

 hirdetes_810x300  

A múlt héten a szlovák ellenzék kezdeményezésére az Európai Parlamentben Szlovákia és a Speciális Ügyészség felszámolása volt a téma, és az ellenzék nyíltan afelé akarta terelni az eseményeket, hogy Brüsszel vesse be a jogállamisági fegyvert, és blokkolja a Szlovákiának járó uniós forrásokat. A magyar ellenzékhez hasonló, Szlovákia polgárait is büntető, szlovák ellenzéki narratíva miatt Robert Fico kormányfő kijelentette, „ilyet még a patkányok sem csinálnak”.

 

Az ellenzék mozgolódása nem volt hiábavaló, megfelelő táptalajt talált a nem liberális kormányok megregulázásából sportot űző Európai Bizottságnál. Didier Reynders igazságügyi uniós biztos ki is jelentette, hogy a Bizottság haladéktalanul beavatkozik, akár az uniós források blokkolásával is, ha a szlovák kormány részéről jogállamiságot sértő lépésekre kerül sor.

 

Ezek után született az Európai Ügyészség vezetőjének levele, amely megalapozza a jogállamisági megsértésének narratíváját. A kör bezárult.

 

Két fontos dolgot érdemes kiemelni a brüsszeli motivációk kapcsán. Az egyik a lengyel példa. A Lengyelországnak járó uniós források milliárdjait Brüsszel blokkolta a jogállamisági problémákra hivatkozva. Törvénymódosítások egész sorát követelte a konzervatív Morawiecki-kormánytól. Aztán az októberi választások eredményeképpen a minap hivatalosan is kormányváltásra került sor a lengyeleknél, és a hatalmat a sokak által német és brüsszeli trójai falónak tartott Donald Tusk vette át. Neki még egyetlen törvénymódosítást sem sikerült tető alá hoznia, Brüsszel azonban máris felszabadított több milliárd eurót a blokkolt összegből. A lengyel példa azt bizonyítja, hogy a jogállamiság nem szól másról, mint a tagállamok megfenyítéséről és a politikájuk manipulációjáról.

 

A másik fontos és beszédes körülmény Laura Codruta Kövesi múltja. Ő ugyanis hazájában, Romániában az igencsak ellentmondásos, nevében korrupcióellenes különleges ügyészi részleg (SIIJ) vezetője volt. Ez a részleg igen hasonló agendával rendelkezett, mint a szlovák Speciális Ügyészi Hivatal.

 

A különbség az volt, hogy a 2020-ig regnáló szociáldemokrata kormány hozta létre, névleg az korrupciós ügyek felderítése érdekében, a valóságban azonban a politikai ellenfelek megvádolása és tönkretételére (is) használta a román „mélyállam”. A SIIJ az erdélyi magyarság politikusait és képviselőit is többször megpróbálta megfélemlíteni megalapozatlan nemzetbiztonsági és korrupciós ügyekkel. Ennek az ügyészi részlegnek volt 2013 és 2018 között a vezetője Laura Codruta Kövesi, aki most az Európai Ügyészség (EPPO) legfőbb ügyésze. A SIIJ-t 2021-ben felszámolták.

 

Annyi bizonyos, hogy Kövesinek van tapasztalata a „normális” ügyészi intézmények keretén kívül működő ügyészségek kezelésében, és az intézmény későbbi felszámolásának példájáról is vannak ismeretei. Nem lenne kizárt, ha Kövesi javaslatai alapján a Bizottság minimum arra vonatkozóan fogalmazna meg javaslatokat (értsd: utasításokat) a szlovák kormánynak, hogy milyen módon viheti véghez a Speciális Ügyészség felszámolását, például hova mely ügyészségek vehetik át az ügyeket, mi legyen a sorsa a speciáli ügyészeknek, és így tovább.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.