Nyitókép forrása: A Magyar Szövetség hivatalos facebook-oldala

 

Gyimesi György, a Magyar Szövetség alelnöke a SITA hírügynökségnek adott interjújában határozottan állást foglalt a Speciális Ügyészség eltörlése mellett, és élesen kritizálta az ellenzéket. Az interjúban beszélt az ukrán háborúról és annak kilátásairól és az EU szándékáról Kijev támogatásával kapcsolatban. Kijelentette, hogy a Magyar Szövetség nem fogja támogatni Ivan Korčokot az elnökválasztáson.

 

Miközben a Magyar Szövetség egykori Összefogás platformjához tartozó liberális politikusai (köztük Orosz Örs, a párt alelnöke) nemrég a kormányellenes tüntetéseken álltak ki a Speciális Ügyészség megszüntetése ellen, addig Gyimesi György, a párt másik alelnöke a SITA hírügynökségnek adott interjújában a kormány döntése mellett érvelt.

 

Gyimesi elmondta, hogy a demokratikusan megválasztott új kormánynak legitim joga eltörölni a Speciális Ügyészséget, tekintettel arra, hogy azt nem alkotmányos többséggel hozták létre bő húsz évvel ezelőtt.

 

 hirdetes_810x300  

Gyimesi élesen kritizálta Mária Kolíková (SaS) egykori igazságügyi minisztert is. Kolíková ugyanis nemrég az „akadémiai közösség szégyenének” nevezte Eduard Burdát, a Comenius Egyetem Jogi Karának dékánját, amiért az egyetértett a Speciális Ügyészség mihamarabbi megszüntetésével.

 

„Mária Kolíková neve a köpönyegforgatás szinonimája. Először az SDKÚ-nak szolgált, aztán a Most-Híd igazságügyi államtitkára volt Fico korábbi kormányában, aztán átugrott a Za Ľudí-ba, majd onnan az SaS-hez igazolt. Mária Kolíková akkor lenne jó politikus, ha bölcsen hallgatna”

 

mondta a volt parlamenti képviselő.

 

Gyimesi határozottan kiállt amellett, hogy a Speciális Ügyészi Hivatal eltörléséhez a kormánynak joga van. Azt is elmondta, hogy az ellenzék ugyan megtámadhatja a kormány döntését az Alkotmánybíróságon, de ebben az esetben inkább az a valószínűbb, hogy kudarcot vallanak a beadványukkal.

 

„Tetszik vagy sem, ha a koalíciós többség támogatja, és megvan az elnöki vétóhoz szükséges többség is, akkor a Speciális Ügyészi Hivatalt el fogják törölni. (…) Én úgy vélem, hogy a Speciális Ügyészi Hivatal nem szolgálhat politikai érdekeket. És teljesen mindegy, hogy ki van éppen kormányon. Csakhogy ennek ellenére mégis politikai érdekeket szolgált ki, 2020 előtt ugyanúgy, mint 2020 után. (…) A kormánykoalíciónak legitim joga eltörölni ezt az intézményt”

 

mondta Gyimesi.

 

Ivan Korčok beképzelt és arrogáns. Pellegrini győzelme miatt még nem esne szét a kormány

 

A MSZ alelnöke kijelentette, hogy a magyar párt biztosan nem fogja támogatni Ivan Korčok volt külügyminisztert és amerikai szlovák nagykövetet az elnökválasztási kampány második fordulójában sem.

 

„Úgy gondolom, hogy Korčok a Progresívne Slovensko és a Denník N balliberális lap jelöltje, ő nem polgári jelölt, ő egy olyan szűk érdekcsoport jelöltje, amely azt hiszi magáról, hogy a nemzet elitje. (…) Ivan Korčok túlságosan arrogáns és beképzelt ember ahhoz, hogy az átlagpolgárral úgy beszéljen, ahogy az egy átlagpolgárral szemben illik.”

 

fogalmazott. Hozzátette, ha Peter Pellegrininek nem árt a mostani műbalhé a Speciális Ügyészség körül, akkor Korčoknak nincs reális esélye az elnökválasztáson Pellegrini ellen.

 

Arra a kérdésre, hogy mi lesz a kormánnyal és a második legerősebb kormánypárttal, a HLAS-szal, ha Peter Pellegrini államfő lesz, és távozik a parlamenti politikából, Gyimesi azt felelte, hogy ez a forgatókönyv még nem vezetne a kormány széteséséhez.

 

Hamran István volt országos rendőrfőnök esetleges államfőjelöltsége kapcsán csak annyit mondott, hogy az emberi fantázia határtálan, ahogy egyesek egója is.

 

Ukrajna uniós csatlakozása

 

Gyimesi ismét Ukrajna uniós csatlakozása és uniós támogatása ellen érvelt. Felhívta a figyelmet, hogy az EU úgy kezdené meg a csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával, hogy nem tudni, annak határai hol húzódik majd. Azt sem tudni, mennyi lakosa van. Emlékeztetett, hogy ha Ukrajna belépne az EU-ba, az hét év alatt 190 milliárd eurójába kerülne a blokknak (nem számítva a felfegyverzés, soron kívüli támogatások és újjáépítés költségeit). Ráadásul Ukrajna hatalmas adósságait megint az EU-nak kellene megoldania.

 

Gyimesi szerint Ukrajna gazdaságilag lényegében összeomlott, és egy ilyen ország kapna az uniós csatlakozással 8 százalékos döntési súlyt az Európai Tanácsban (a minősített és egyszerű többségi szavazásoknál), miközben az is egyértelmű, hogy Ukrajnába nagyon erős amerikai befolyás van, ami áttetelesen így megnövelné Washington befolyását az EU-ra is.

 

A magyar politikus szerint Ukrajnának nincs helye az Európai Unióban és egy ideig nem is lesz. Emlékeztetett, hogy a nagy nyári ukrán ellentámadás kudarccal végződött, és Ukrajna épp elveszíti a háborút.

 

„Ezt a konfliktust béketárgyalásokkal kell lezárni, úgy, ahogy azt már két éve számláljuk”

 

mondta.

 

Gyimesi az oroszellenes nyugati szankciókat kudarcosnak nevezte, amelyek nem érték el céljukat, az orosz gazdaság továbbra is talpon van, és képes folytatni a háborút Ukrajnában.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 17 olvasónak tetszik ez a cikk.