Nyitókép forrása: SITA/Tomáš Somr

 

Az ellenzék egyértelműen az állam elleni destrukció útját választotta – jelentette ki Robert Fico (Smer) kormányfő csütörtökön arra reagálva, hogy a parlamentben az ellenzék maratoni (több órás) felszólalásokkal akadályozza, hogy a költségvetési vita belátható időn belül szavazásig jusson.

 

Fico azzal vádolta meg az ellenzéket, hogy el akarja szabotálni a költségvetés elfogadását, és költségvetési provizóriumot akar kikényszeríteni (provizórium esetén az állam az előző év költségvetési tételek keretében mozoghat csak). 

 

„Költségvetési provizórium esetén nem fizethetnénk ki az energiaárak kompenzációját, ellehetetlenülne a lakáshitel-tulajdonosok támogatása. Egyúttal egy sor másik intézkedést sem tudnák bevezetni, amelyek az állami költségvetéstől függnek”

 

mondta a kormányfő.

 hirdetes_810x300  

 

Fico szerint az ellenzék jelenlegi lépéseinek semmi köze a hagyományos értelembe vett politikai obstrukciós eszközökhöz, amelyek egyébként szokványos részei az ellenzéki-koalíciós versengésnek.

 

„Az ellenzék Szlovákia lakosságát ejtette túszul saját politikai céljai elérése érdekében”

 

mondta.

 

Hozzátette, reméli, hogy még az év vége előtt sikerül megszavazni a jövő évi költségvetést, és felszólította az ellenzéket, hogy hagyjon fel az akadályozással. Elismételte, hogy a Speciális Ügyészi Hivatal megszüntetésére és a büntetőrvénykönyv módosítására vonatkozó javaslatokat csak januárban kezdi tárgyalni a parlament.

 

Kiemelte, hogy az ellenzék jelenlegi viselkedése csak növeli a koalíció azon meggyőződését, hogy nagyon is szükség van a kritizált változtatásokra.

 

Az ellenzéki Slovensko (korábban OĽANO) a délután folyamán azt közölte a sajtóval, hogy a mozgalom fő célja minél tovább késleltetni a Speciális Ügyészi Hivatal megszüntetéséről szóló javaslat parlament elé kerülését. Igor Matovič parlamenti képviselő, a Slovensko elnöke kijelentette, hogy nem akarja, hogy a Speciális Ügyészségről már január 8-án tárgyaljon a döntéshozás, hanem hónapokkal akarja eltolni a parlamenti vitát. 

 

Az elmúlt nap 15 képviselő jelentkezett be felszólalásra a költségvetési vita során, közülük még csak hárman kaptak szót, mert mindhárman 5 óránál hosszabb beszédet tartotta a sajátos obstrukció keretében, Grendel Gábor például 7 órán keresztül beszélt.

 

Matovič állítása szerint a költségvetési provizórium nem veszélyeztetné sem az energiaárak kompenzációját sem az emberek mindennapi életét befolyásoló költségvetési tételeket.

 

Körkép.sk, teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!