Nyitókép forrása: Facebook/Robert Fico

 

Maratoni felszólalásokkal próbálja az ellenzék sarokba szorítani a kormánykoalíciót a parlamentben. Időhúzásra játszanak, hogy felszólalásaikkal blokkolják a jövő évi költségvetés elfogadását, azért, hogy meghátrálásra kényszerítsék a kormány a Speciális Ügyészség megszüntetése kapcsán.

 

Grendel Gábor (Slovensko/OĽANO) egyéni csúcsot döntött, több mint 7 órán beszélt a parlament előtt.

 

„…kétmilliárd négyszázkilencvennégymillió tizenkétezer nyolcszáznegyvennyolc, felső idézőjel, pont. Befejeztem, tisztelt házelnök úr”

 

így hangzott Grendel hétórás felszólalásának utolsó pár szava.

 hirdetes_300x300  

 

A koalíció javaslatára a költségvetési vita a nap 24 órájában tart egészen a szavazásig. Peter Pellegrini (HLAS) házelnök elmondta, hogy a költségvetés elfogadásán kívül minden további javaslatról csak a jövő évben szavaznak.

 

A parlament egész éjjel dolgozott, ez már önmagában is rendkívüli hírnek számít. Az egyes pártok „műszakokban” vannak jelen a parlament üléstermében, a HLAS képviselői hármasával, a smeresek hatosával „virrasztanak” néhány órás váltásokban.

 

A kormánypártok nem akarják magukra hagyni az ellenzékieket az ülésteremben, mert koalíciós képviselők nélkül az ellenzékiek elfogadhatnak egy indítványt az ülés elnapolásáról, és akkor csak másnap ül össze újra a parlament.

 

Robert Fico (Smer) kormányfő, aki éféltájt szintén befáradt a parlament üléstermébe, a Facebookon így kommentálta az ellenzéki obstrukciót:

 

„Ma éjjel saját szememmel győződhettem meg arról, hogy amit az ellenzék művel a költségvetési vitán, az egyszerű obstrukció, ami egyetlen célt szolgál: ártani Szlovákiának és költségvetési provizóriumba juttatni az országot”

 

írta Fico.

 

Grendel egyébként Szlovákiában szokatlanul hosszú felszólalása meg sem közelíti a rekordereket. Stewert Stevenson skót parlamenti képviselő 2004-ben 23 óra 51 perces beszédet tartott az öngyilkosság megelőzésének nemzetközi hete alkalmával. Ez a modern parlamenti felszólalások rekordja. A második helyen Ted Cruz republikánus politikus 2013-ban elmondott, több mint 21 órán át tartó felszólalása szerepel, ő Barack Obama akkori amerikai elnök egészségügyi reformja ellen szólalt fel.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!