Nyitókép forrása: Budapest, 2023. december 21. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök nemzetközi sajtótájékoztatót tart a Kormányinfó keretében a Karmelita kolostorban 2023. december 21-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

 

Orbán Viktor magyar miniszterelnök csütörtökön nemzetközi sajtótájékoztatót tartott, ahol több mint 2 órán keresztül válaszolt a hazai és külföldi újságírók kérdéseire. A Visegrádi Négyek helyzete is szóba került, amely kapcsán Orbán elárulta, hogy vannak nehézségek a csoport körül. Bár a szlovák mainstream sajtó időközben azt közölte, hogy Orbán elismerte a V4 szétesését, valójában a magyar miniszterelnök nem is annyira a csoportról, mint annak egyik fő feladatáról mondta, hogy a „dolog szétesett”. Mi ez a fő feladat?

 

Orbán arról beszélt, hogy a Visegrádi Négyek azokat az országokat foglalja magába, amelyek Németország és Oroszország között helyezkednek el. És mivel a közép-európai országoknak önmagukban nincs elég súlyuk, hogy érvényesíteni tudják érdekeiket a nagy nyugati országokkal szemben, ezért létrehozták a V4-et, stratégiai kérdések összehangolása céljából, hogy „akkorák legyünk, mint a franciák és németek”.

 

„Ha a V4-et megnézzük, népességben, területben, nemzeti össztermékben, és most már haderőben is, Franciaországhoz és Németországhoz vagyunk mérhetőek. A terv az volt, hogy ezzel a közép-európai együttműködéssel elismertessük azt, hogy Közép-Európának súlya, jelentősége és hangja van, és fogadják el a németek és a franciák, hogy nem ők ketten, hanem Közép-Európával kiegészülve három nagy erőcsoportban kell mérlegelni az Európai kérdéseket. Ez volt a terv. „

 

mondta.

 hirdetes_810x300  

 

Majd azzal folytatta, hogy a visegrádiakon kívül ez a terv senkinek sem volt érdeke. 

 

„Ezért részben belső nehézségek és külső nyomás miatt ez a dolog szétesett. Most azon dolgozunk, hogy hogyan tudjuk újra összerakni”

 

fogalmazott.

 

Itt fontos megemlíteni, hogy a Visegrádi Négyek a közelmúltban is számos kérdésben közös álláspontot fogalmazott meg, például a migráció témájában, így maga a csoport szétesése talán túlzó kifejezés.

 

Viszont, Orbán Viktor szavaiból kitűnik, hogy az a stratégiai visegrádi együttműködés jelenleg nem működik, ami képes lenne ellensúlyozni a németeket és a franciákat az európai politikában.

 

Orbán kijelentette, hogy „van arra remény”, hogy még a V4 soros cseh elnöksége alatt, valamikor a jövő év elején sor kerülhet egy visegrádi miniszterelnöki találkozóra, ahol újra számba tudják venni a stratégiai kérdéseket, és megvizsgálják, „hogy van-e még realitása ennek a közép-európai stratégiának”. 

 

„Ez magyarázza a V4 szomorú helyzetét, amiben most vagyunk”

 

zárta.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.