Nyitókép forrása: SITA/Úrad vlády SR

 

Bár a hidrogénnek még komoly szerepe lehet a jövő energiaellátásában, a gazdasági minisztérium az előttünk álló időszakban magasabb prioritású projektekre fog fókuszálni. Ezek közé tartozik a mohi atomerőmű negyedik blokkjának befejezése, illetve az atomenergia kihasználásának támogatása. Erről Denisa Saková (HLAS) gazdasági miniszter beszélt a TASR hírügynökségnek.

 

Megjegyezzük, hogy Richard Sulík (SaS) egykori gazdasági miniszter még 2020-ban az áram hajtotta elektromos autózás helyett a hidrogénalapú hajtóművek mellett tette le a voksát (anno Világi Oszkár, a Slovnaft tulajdonosa is osztotta véleményét), és nagy hidrogéntöltőkutak telepítését tűzte ki célul. A hidrogéncellás autót egyébként szintén elektromos áram hajtja, amit azonban nem a hálózatból „szerez be”, hanem a hidrogén fordított elektrolízise által termelt áramot alakítja át mozgási energiává.

 

„Nem vagyok benne biztos, hogy most lenne a megfelelő idő arra, hogy Szlovákia ebbe a területbe fektessen be”

 

mondta Saková. Ugyanakkor a kormány számára egyértelműen kiemelt prioritása a mohi atomerőmű 4. blokkjának befejezése.

 hirdetes_300x300  

 

Azt is elmondta, hogy egyelőre nem dőlt, hogy Szlovákia a nagy reaktorok, vagy a kis moduláris reaktorok telepítése mellett dönt-e a jövőben. Nem zárta ki a nap- és szélenergia-kapacitások bővítését sem.

 

Saková azt is jelezte, hogy a kormány továbbra is eltökélt a tekintetben, hogy növelje az állam szerepét a stratégiai fontosságú energiavállalatokban – ez a HLAS és Peter Pellegrini választási ígérete volt egyben.

 

Körkép.sk, Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!