Nyitókép forrása: SITA/Milan Illík

 

Az SNS hajlandó lenne támogatni Peter Pellegrini (HLAS) házelnököt az államfőválasztáson, de ezért a HLAS bizonyos posztjait kéri cserébe. Közben pedig Andrej Danko, a szlovák nemzetiek elnöke belengette azt is, hogy fontolgatja az elnökválasztáson való indulást. Pellegrini mellé egyelőre nyíltan csak Robert Fico (Smer) kormányfő sorolt be a kérdésben. Egyre valószínűbb, hogy a jövő évi államfőválasztás akár szakítópróba is lehet a koalíció számára.

 

Tomáš Taraba (SNS) környezetvédelmi miniszter mondta ki először néhány nappal ezelőtt, hogy ha Peter Pellegrini igényt tart az SNS támogatására az államfőválasztás második körében, meg kéne fontolnia a lehetőségét a miniszteri posztok újraosztásának.

 

Sőt, azt is elárulta, hogy a szlovák nemzetiek leginkább a gazdasági minisztériumra és plusz két házelnök-helyettesi posztra tartanának igényt – Andrej Danko pártelnök már most is házelnök-helyettes, tehát a kijelentésből arra lehet következtetni, hogy Dankot szeretnék ültetni a házelnöki székbe.

 

 hirdetes_300x300  
Pellegrini (egyelőre) hallani sem akar róla

 

Az SNS felvetését a HLAS elnöke csípőből elutasította. Ha végül államfőnek választanák meg, a házelnöki posztot is megtartaná pártjának. Azzal érvel, hogy a pozíciók elosztása a parlamenti választások eredményét tükrözi, az államfőválasztás pedig nem változtatja meg a parlamenti erőviszonyokat.

 

„Az államfőválasztások teljesen más lapra tartoznak. Nem politikai pártokra, hanem személyiségekre szavaznak a választók, az emberek arról döntenek, ki legyen az államdő, ezért nincs értelme összekötni a koalíciós szerződést és az államfői posztot. Számomra teljességgel irreleváns a felvetés, ez nem vezetne sehova, mert nincs politikai logikája, hiszen nincs köze a koalícióhoz”

 

mondta Pellegrini. Azt azonban nem árulta el, kit szánna a maga helyére a parlament élére, ha az elnöki palotára cserélné a házelnöki posztot.

 

Danko nem zárja ki, hogy szintén megméretteti magát

 

Andre Danko nem zárja ki a lehetőségét annak, hogy szintén elindul az államfőválasztáson. Hivatalos bejelentés január első vagy második hetére ígértek. Az SNS azt állítja, hogy Pellegrini fenti kijelentésével elutasította az SNS támogatását, Fico pedig nem akar indulni, ezért indokoltnak tartják egy nemzeti jelölt állítását.

 

Danko ráadásul korábban már azt is bejelentette, hogy az EP-választásokon is rajta lesz az SNS listáján, ráadásul az első helyen. Arra is utalt ugyanakkor, hogy az elnökválasztást fontosabbnak tartja, majd kijelentette, hogy Ivan Korčok „polgári” (valójában progresszív-atlantista) jelölt „piszkos pénzből” fog kampányolni.

 

Danko egyelőre tagadja, hogy ő maga igényt tartana a házelnöki posztra. Azt azonban elmondta, hogy ha a minisztériumok újraosztására kerülne sor, akkor Rudolf Huliak lenne az új környezetvédelmi miniszter, és Tomáš Taraba a gazdasági miniszter. Huliak volt az SNS eredeti jelöltje a környezetvédelmi posztra, de mivel felhívta a figyelmet a progresszív környezetvédelmi NGO-k állami támogatásainak feltűnő összegeire, Zuzana Čaputová jelezte, hogy nem fogja kinevezni – így esett a választás Tarabára.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!