Nyitókép:Facebook (Forró Krisztián)

 

Az elmúlt napokban beszámoltunk arról, hogy Forró Krisztián, a Magyar Szövetség elnökének államfőjelölti logója kísértetiesen hasonlít Barack Obama 2008-as amerikai elnökválasztási kampányban használt logójához.

 

 

 hirdetes_300x300  

Az alapelem mindkét grafikában egy félkör, melyet egy csóvákra emlékeztető alakzat zár le. Alatta egyik esetben az Obama, másik esetben a Forró felirat.

 

A két logó között 15 év különbség van Obama javára. Mindkét politikus saját országának államfőjelölti kampányában használta a logót. Mindez csak erősíti a gyanút, hogy Forró Krisztián grafikusa Amerikában inspirálódhatott. Forró felkérése után szétnézhetett a piacon, ötletet merített Obamától, majd kicsit igazított rajta és eladta sajátjaként, a pénzt pedig felvette. Nem állítjuk, hogy így volt, de ha így lett volna, nem történik másként.

 

Jobb oldalt Forró 2023-as, bal oldalt Obama 2008-as logója

 

Aktív politikus esetében különösen fontos a hitelesség. Amit igazmondással, őszinteséggel, sumákolás helyett beismeréssel lehet elérni. Ezért mi is kíváncsiak voltunk arra, mit szól Forró Krisztián a felmerült gyanúhoz, azaz a logólopáshoz. Egy pártelnöktől valóban nem várható el, hogy ismerje a világ összes politikusának kampányelemeit, külső megjelenési formáit. Az viszont elvárható, hogy eredeti, koppintásmentes munkára törekedjen. Főleg, ha kommersz alapú megbízásról van szó, és ha az elvégzett munkáért fizet is…

 

A Magyar Szövetség pártelnöke sajnos a rá jellemző mellébeszéléssel reagált kérdéseinkre, melyekben az alábbiakra voltunk kíváncsiak:

 

1. Miként értékeli a hasonlóságot a két logó között?
2. Fizetett-e Barack Obamának a logó, illetve annak elemeinek felhasználásáért?
3. Ki készítette a Forró grafika logóját?
4. Mennyibe került az államfőjelölti arculat, grafika, illetve logó megtervezése?
6. Tervezi-e a fentiek ismeretében az esetleges logócserét?
Forró Krisztián válaszában cáfolta, hogy grafikusa ellopta volna Obama logójának alapötletét.
„Ha valaki a logónkban esetleg  olyan elemeket vél felfedezni, melyek más logóban is megjelennek, az csupán a véletlen műve, és nem fogjuk emiatt lecserélni.”
Hogy ki készítette Forró Krisztián államfőjelölti logóját, a pártelnök nem árulta el, mint ahogy azt sem, mennyibe került annak megalkotása.
A Körkép.sk mindenesetre kiderítette, hogy a Magyar Szövetség elnöke a grafikai munkákat illetően egy bizonyos Pavol Minárral dolgozhatott együtt.
„A köztársasági elnöki logóban a közösségünk számára három fontos szimbólum jelenik meg. A trikolort szimbolizálják a színek, az egység, az összetartás jelentőségét a kör, valamint a szülőföldünk fontosságát a táj a nappal”
– indokolta Forró a logó egyes elemeinek jelentését, melynek a színek megcserélésével Barack Obama 2008-as logója is megfelel. Azaz, utólagos belemagyarázásnak tűnik.
A pártelnök tehát, bár lehet, hogy a botrány kirobbanása után számon kérte Minárikot a logó miatt, a nyilvánosság felé igyekezett elhallgatni, bagatelizálni a problémát.
Megkérdeztünk  ezért egy, a piacon hosszú évek óta működő, független, jó nevű szereplőt arról, hogy értékelje a két logó közti hasonlóságot. Válaszát neve elhallgatásával közöljük, lévén, hogy a szlovákiai magyar piacon is aktív szereplőről van szó.

Fogalmazzunk úgy, hogy nem túl elegáns a megoldás. A lopás szót azért sem tartom indokoltnak, mert nehezen lehet elképzelni, ahogy van ennek a felvetésnek sértettje. Hiszen ahhoz az kell, hogy Obama nagyon mérges legyen Forró Krisztián stábjára, mivel ezt a hasonlóságot be merték vállalni. Valószínűbbnek tartom, hogy Obama egyelőre nem tudja, ki Forró Krisztián, és valószínűleg azt sem, hogy mely országnak akar köztársasági elnökévé lenni.

 

Szívesebben használnám a „megtévesztő elemek”alkalmazását. Ezt a reklámszakma nem túl etikusan akkor alkalmazza, ha egy bejáratott minőséget akar gyorsan átruházni egy másik produktumra. Szuggesztív módon az obamai minőségeknek kellene átszűrődniük a Forró kampányba. Ezt két okból sem tartom valószínűnek: a választó közönség nincs tisztában az obamai minőséggel, és Forró kampányában sem volt tapasztalható ezeddig tudatos építkezés. Minden tehetséges grafikus tárt kapukra lelhet nála, és a megrendelő tapasztalatlansága hiányában bármi átmegy, ami jól van előadva / eladva.

 

A logó önmagában nem egy figyelemfelkeltő jelenség, nem hordoz szimbolikát – kalligráfiai elemekkel játszott a grafikus, magyar színek bevonásával, az ívekkel pedig nyilván lendületet szerettek volna ebbe vinni. Ez utóbbi annál inkább sem sikerülhet, mivel a kör egy bezárt, örökkévalóság, aminek a statikusság és ismétlődés ad értelmet. A kalligráfiai ívvel így az alkotó indokolatlanul visz ebbe lendületet. Nem lehet valami sós és édes egyszerre. 

 

Kampánystratégia szempontjából sokkal problémásabbnak látom, hogy nincs kihelyezve az üzenet, nincs elmagyarázva a szlovákiai magyar választóknak, hogy a matematikai valószínűség szerinti bukta ellenére, miért van értelme egy magyar jelöltnek, az milyen üzeneteket hordoz. A logó egy szimbólum, egy azonosítás. De az, hogy mivel kellene ezt a logót, személyt azonosítani, nincs megválaszolva. Így maximum egyelőre egy „semmilyen” Forró nevét tanulhatja meg a választó, de nem tudja, hogy ki ő, milyen ő, mire használható, mit szolgál – hogy a reklám terminológiájával éljek, miközben nem állt szándékomban a jelöltet tárgyiasítani.

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.