Nyitókép: topky-tasr-sita- collage
Ahogy arról korábban beszámoltunk, Zuzana Čaputová államfő kedden megvétózta az ún. hatásköri törvényt és újratárgyalásra visszaküldte azt a parlamentbe. Martin Strižinec elnöki szóvivő tájékoztatása szerint az államfő kifogást emelt a törvény több rendelkezésével, valamint magával a jogalkotási folyamattal kapcsolatban is.

 

Amint az várható volt, az államfő vétójára rögtön reagált az ellenzék, és a törvénytől új minisztériumot váró SNS is.

 

A PS és az SaS helyesli, hogy az államfő megvétózta a hatásköri törvényt

 

Michal Šimečka, a Progresívne Slovensko (PS) elnöke helyesli, hogy Zuzana Čaputová államfő megvétózta a hatásköri törvényt – tájékoztatta a TASR-t Radovan Choleva, a párt kommunikációs igazgatója.

 

 hirdetes_300x300  

„Ez egy rendkívül veszélyes módosítás, mert kormányzati ellenőrzés alá von olyan független intézményeket, mint az Egészségügyi Ellátást Felügyelő Hivatal és a Statisztikai Hivatal, és egyúttal kikövezi az utat Tibor Gašpar előtt, hogy a Szlovák Információs Szolgálatot (SIS) igazgatója lehessen”

 

jelentette ki Šimečka. A PS rámutatott, az államfő nemcsak a törvény egyes rendelkezéseit, hanem elfogadásának módját is bírálja.

 

„A független állami intézményekben végrehajtott tisztogatás, vagy egy trafik az SNS számára egy új minisztérium formájában biztosan nem kielégítő indok a törvény gyorsított eljárásban való jóváhagyására”

 

szögezte le a PS elnöke.

 

Hozzátette, az ellenzék mindent megtesz, hogy rákényszerítse a kormánykoalíciót a legveszélyesebb módosítások visszavonására.

Az államfő megvétózta a hatásköri törvényt

A szintén ellenzéki SaS is helyesnek tartja az államfői vétót.

 

A sport és a turizmus célzott támogatása helyett karácsony előtt a koalíció pénzhiány idején jóváhagyott egy évi 100-200 millió eurós költségvetésű minisztériumot. Ennek egy része hivatalnokok bérére, limuzinokra és biztonsági szolgálatra megy el”

 

közölte Branislav Gröhling, az SaS frakcióvezetője. A korábbi oktatásügyi miniszter emellett nem ért egyett a törvénymódosítés több egyéb változtatásával sem. Ő is kritizálta például az Egészségügyi Ellátást Felügyelő Hivatal és a Statisztikai Hivatal vezetőjének kinevezéséről és visszahívásáról szóló változtatást.

 

Gröhling ezzel együtt kifejtette, hogy az államfői vétó megtörése nem lesz egyszerű, mint fogalmazott, alapvetően harcolni fognak a kormánnyal és ellenzéki kollégáikkal az Alkotmánybírósághoz fordulnak a törvény miatt.

 

Az SNS reméli, hogy a parlament újra megszavazza a hatásköri törvényt

 

A Szlovák Nemzeti Párt (SNS) reméli, hogy a parlament újra egységes lesz a hatásköri törvény megismételt parlamenti szavazásakor, és a törvény az államfő jóváhagyása nélkül is életbe lép – tájékoztatta a TASR hírügynökséget Zuzana Škopcová, az SNS szóvivője.

 

Az SNS egyúttal elégtételt érez az államfői vétó indoklása miatt.

 

„Egyetlen szó sincs benne az idegenforgalmi és sportminisztériumról. Az ellenzék az egész bírálatát a minisztérium létrehozására építette, holott az országnak szüksége van egy ilyen minisztériumra”

 

közölték Dankoék, akik szerint az idegenforgalom és a sport szinergiahatásának köszönhetően a tárca milliárdokat kereshet az államkasszának.

 

Az SNS szerint az ellenzék, és főként az SaS és a PS ismét megmutatta amatörizmusát, amikor bírálatait főleg az új minisztériumra összpontosította, ám az államfőnek semmi kifogása nincs ellene.

 

Zuzana Čaputová államfő kedden megvétózta az ún. hatásköri törvényt és újratárgyalásra visszaküldte azt a parlamentbe. Nemcsak egyes rendelkezéseit, hanem elfogadása módját, vagyis a gyorsított eljárást is kifogásolja.

 

teraz.sk, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!