Nyitókép forrás: SITA/AP Photo/Omar Havana

 

A TA3 hírtelevíziónak adott interjút Robert Fico (Smer) szlovák kormányfő. Szóba került Ukrajna, a szlovák külpolitikai, az EU kérdésköre is.

 

Fico védelmébe vette kormánya ténykedését, kijelentve, hogy a kabinet fennállásának első hetei „megmutatták, hogy ebben a tempóban, amelyben elindultunk, ezzel a professzionális politikai teljesítménnyel, sikerül elérnünk mindazt, amit az előző kormányoknak évekig tartott” – fogalmazott.

 

A rekordnagyságú (közel 6 százalékos) deficit ellenére a kormányfő gazdasági növekedésre számít az idei évben.

 

 hirdetes_300x300  

„A 2024-es év számomra az élelmiszerárak elleni harcról szól, ott hatalmas offenzívába kezdünk”

 

mondta Fico, hozzátéve, hogy az Európai Bizottság zöld utat adott az ide vonatkozó állami támogatásoknak, és így fenntartható marad a szlovákiai gazdák és élelmiszergyártók járulékkedvezménye.

 

Külpolitika

 

„Engem bizonyos mértékig elégedettséggel tölt el, hogy a világ mind a négy égtája felé politizálunk”

 

mondta Fico a szlovák külpolitikával kapcsolatban, amelynek irányvonala miatt támadja leginkább a kormányt az ellenzék és a progresszív sajtó. Állítása szerint az EP-ben „racionális gazembernek” nevezték őt.

 

„Az ilyenekből kellene több Európában. Mert én sokkal inkább racionálisan, mint politikusan viszonyulok az eseményekhez”

 

fogalmazott. Az orosz-ukrán háború kapcsán kijelentette, hogy „egy olyan időszakba jutottunk, amikor az ukrajnai konfliktus rendezésének feltételeit nem az EU fogja diktálni, hanem Oroszország.

 

Európai Unió

 

Fico kijelentette, hogy nagyra értékeli Szlovákia uniós tagságát, mert az EU Szlovákia természetes élettere.

 

„Semmi sem változott a tekintetben, hogy Szlovákiának a legerősebb és legsikeresebb országok mellett kell állnia az Európai Unióban. Ez az bizonyos Európa-magja, amiről gyakran beszélek”

 

fogalmazott, de rögtön hozzá is tette, hogy számos negatívum terheli az életet az EU-ban.

 

„Hogyan érezhetnénk jól magunkat az EU-ban, ha nem lehet más a véleményünk? Mindannyian tudjuk, mi történik Ukrajnában. De amikor nyíltan beszélek erről az Európai Tanácson, akkor általában azt mondják: ‘Igazad van, Robert, de ez [politikailag] nem korrekt, erről itt nem szabad beszélnünk’.”

 

emelte ki.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.