Nyitókép forrása: SITA

 

Peter Pellegrini (HLAS) házelnök szerint meglehet a 90 szavazat a választási rendszer reformjáról szóló javaslat támogatásához, amely több választási körzetre osztaná az ország területét. A reform azonban az év első felében valószínűleg nem kerül terítékre a parlamentben.

 

Jelenleg Szlovákia egy választási körzetből áll, amely azzal az évek óta emlegetett problémával jár, hogy Pozsony aránytalanul felülreprezentált a parlamentben: Pozsony megye a lakosság 13 százalékát, de a képviselők 35 százaléka adja.

 

Pellegrini a TASR-nek adott interjújában azzal érvel, hogy a változtatást nem csak a HLAS támogatja, hanem a régiók és a KDH is.

 

 hirdetes_810x300  

Ez egyébként tényleg így van, de van folytatása is. A régiók, a megyék és az önkormányzatok nem zárkóznak el a választási rendszer megváltoztatásától, de követelik a közigazgatási decentralizáció befejezését, amivel az állam már 20 éve adós.

 

A probléma az, hogy a választási rendszer módosításához alkotmányos többségre van szükség, a kormánykoalíciónak pedig csak 79 mandátuma van, így az ellenzék között kell támogatókat keresnie. Pellegrini nem véletlenül emlegeti a KDH-t, a kereszténydemokraták ugyanis évek óta hangoztatják, hogy legalább nyolc körzetből álló, vegyes választási rendszerre kellene átállni.

 

A dolog politikai vonala, hogy a HLAS talált egy témát, ahol a KDH szembekerült az ellenzékkel, amelynek tagja, és közelebb került a koalíció szempontjához. Az ellenzék soraiban az SaS és az OĽANO lényegi pártstruktúrák nélküli entitások, a többkörzetes vegyes választási rendszer esetén nem jutnának be a parlamentbe, ezért elutasítják a javaslatot.

 

Pellegrini elismerte, hogy erősen kérdéses, sikerülne-e 90 mandátumot a javaslat mögé állítani. Ez sem véletlen.

 

Nem sokkal Pellegrini bejelentését követően megszólalt Andrej Danko az SNS elnöke, aki kijelentette, hogy az SNS nem fogja támogatni a reformot, mert az nem hozna semmit a szlovákiai demokráciának és csak megszüntetné a kis pártokat. Majd hozzátette, hogy nem akar olyan országban élni, ahol csak két párt létezik. 

 

Ez utóbbi véleményével nincs egyedül. Milan Krajniak, volt munkaügyi miniszter, a parlamenten kívülre szorult Sme rodina második embere a Štandard szlovák konzervatív portálban írt kommentárjában azt hangoztatta, hogy a vegyes választási rendszer bebetonozná a jelenlegi helyzetet, vagyis azt, hogy a Smer kormányoz, a PS pedig ellenzékben van. Minden más szereplő pedig csak arról dönthet, hogy ki mögé sorakozik fel.

 

Itt érdemes megjegyezni, hogy még a Heger-kormány idején kiszivárgott egy térkép a belügyminisztériumból Szlovákia közigazgatási átrendezésének tervéről. Ennek sajátossága az volt, hogy a 2020-as választási eredmények alapján úgy húzták meg az új járáshatárokat, hogy ott, ahol az lehetséges volt, a smeres választók ne legyenek többségben. Mivel az OĽANO már bő egy évvel ezelőtt azt hangoztatta, hogy a Smer és a HLAS vegyes választási rendszert akar, a közigazgatási tervezet nyilván erre próbált felkészülni. A javaslatból azonban a Heger-kabinet káoszkormányzása miatt nem lett valóság.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!