Nyitókép forrása: SITA/Diana Černak

 

Az orosz-ukrán háborúról írt kommentért Robert Fico (Smer) kormányfő a Pravda baloldali lap hasábjain. Az írásban számos érdekes kijelentés olvasható. Mivel Robert Fico mindig is rideg pragmatizmussal politizált, és mostani kommentárjában túl sok az egyértelmű kijelentés, joggal gondolunk arra, hogy a háttérben valóban elkezdődött Európában az ukrajnai válság átértelmezése.

 

Fico írásában leszögezte, hogy már a háború kitörésekor elutasította a konfliktus fekete-fehér szemléletű megvilágítását, „amit annyira megköveteltek Washingtonban és Brüsszelben”. Majd hozzátette, hogy 2014. után minden ami Ukrajnában történt, az az USA „totális befolyása” mellett történt meg.

 

A háború kitörése kapcsán elméleti párhuzamot vont, felvetve, mi lenne, ha az USA déli határánál Mexikó „lenne teljesen orosz befolyás alatt, a politikai képviselőkről és az államfőről nem beszélve”.

 

 hirdetes_300x300  

Fico értelmezésében Oroszország Ukrajna NATO-tagságának erőltetésére reagált egy nemzetközi jogot sértő, nemzetközi felhatalmazás nélkül történő katonai erő alkalmazásával. 

 

„Ezt a nagy országok gyakorta megteszik, ott van példának az, amit az USA vitt véghez Irakban. A Nyugat ahelyett, hogy azonnal a minden erejével a gyors fegyverszünetet szorgalmazott volna, hatalmas hibát követet el. Az orosz katonai erő alkalmazását ugyanis helytelenül úgy értékelte, mint lehetőséget arra, hogy Oroszországot térdre kényszerítse”

 

írta a szlovák kormányfő.

 

Emlékeztetett, hogy a Nyugat 2022-ben legalább két fontos pillanatban nem engedte meg Ukrajnának, hogy békét kössön, „mert már megtörtént a hibás döntés”.

 

„A nyugat az oroszok nemzetközi jogsértését kihasználva felfegyverzi Ukrajnát, több milliárd dollárt küldenek neki, masszív szankciókat vezetnek be Oroszország ellen, célba veszik az orosz bevételi forrásokat és az utolsó ukrán katonáig harcoló Ukrajna kimeríti, gazdaságilag tönkreteszi, nemzetközileg elszigeteli, belpolitikailag destabilizálja Oroszországot. Ez volt sajnos az a nyugati stratégia, amiről én itthon és külföldön is nyíltan elmondom, hogy nem működik, kudarcot vallott”

 

írta Fico, hozzátéve, hogy nem örül annak, hogy a kialakult helyzet miatt Oroszország ellenséges országként tartja számon Szlovákiát, ahogy annak sem, hogy Oroszországból sok politikus halálos ellenséget próbál fabrikálni.

 

„Sokkoló látni, hogy a Nyugat újra és újra tévedett az oroszországi helyzet értékelésénél. A tények makacs dolgok. Oroszország teljes mértékben ellenőrzése alatt tartja a megszállt területeket. Az orosz gazdaság és az orosz valuta nem omlott össze, az oroszellenes szankciók növelik az oroszok önellátó képességét, az orosz energetikai cégóriások rekordmennyiségben szállítanak Kínába és Indiába”

 

fogalmazott.

 

„A nemzetközi közösség meggyőzését szolgáló szándékok arról a demagógiáról, hogy az oroszok katonák a hatalmas veszteségek miatt demoralizálódnak, egyre inkább üres vágyálmoknak tűnnek. Ukrajna nem képes semmilyen érdemi ellentámadásra, teljesen a nyugati támogatásoktól függ, amelynek beláthatatlan következményei lesznek az ukránokra nézve a következő pár évben. Csak idő kérdése, mikor kezdik el nyilvánosságra hozni az információkat az ukrán termőterületek birtokviszonyairól, a legnagyobb külföldi tulajdonosokról.”

 

írta. Majd kiemelte, hogy az ukrán pozíciója megrendeült, míg az orosz elnök növeli politikai támogatottságát. 

 

„Még a mérvadó nyugati sajtó is azt írja, hogy Ukrajnában úgy lopnak, mintha nem lenne holnap”

 

tette hozzá, azzal, hogy Oroszország sem ússza meg a történéseket károk nélkül, de véletlenül sem szenved el akkora mértékű károkat, hogy összeomoljon a háború súlya alatt úgy, ahogy azt a nyugati tervezők gondolták az elején.

 

„És mi lesz a folytatás? Nagy valószínűséggel egy ideig még ömleni fog a fegyver és a pénz Ukrajnába, de eredménytelenül. Nyíltan elismerni a kiválasztott stratégia kudarcát a tervezői számára elfogadhatatlan. Két vagy három év múlva ott leszünk, ahol most. Csak az EU 50 milliárd euróval könnyebb lesz, Ukrajnában pedig több tízezerrel több katona tölti meg a temetőket. A józan ész sajnos nem győz, bár mindannyiunknak azt parancsolja, hogy hirdessünk tűzszünetet és üljünk tárgyalóasztalhoz”

 

írta Fico. Szerinte teljesen nyilvánvaló, hogy az ukrajnai háborúnak nincs megoldása a harctéren (ugyanerre utalt a minap az olasz védelmi miniszter is), majd kijelentette, hogy nem akarja, hogy két szláv nemzet tovább öldökölje egymást geopolitikai okokból.

 

„Ukrajna legyen szuverén, ha akar. Ha az EU-ba akar bejutni és teljesíti a feltételeket, beléphet. Oroszországnak is szüksége van a maga biztonsági garanciáira. És továbbra is meggyőződésem, hogy vissza kellene térnünk a korábbi európai retorikához, amely szernt az EU és Oroszország bizonyos mértékig össze vannak kapcsolva és szükségük van egymásra”

 

szögezte le.

 

Körkép.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!