Nyitókép forrása: sita

 

Igor Matovič, a Slovensko elnöke visszautasítja, hogy adócsalást követett el ő és a családja. Szerdai sajtótájékoztatóján kijelentette, mindig példásan fizette az adókat és a járulékokat, visszautasította a feleségével szembeni vádaskodást. Hozzátette, hogy az egész kitaláció, ezért feljelentést tesz egyes kormánypárti politikusok ellen.

 

Robert Fico kormányfő és Tibor Gašpar képviselő (mindkettő Smer-SD) szerdán kijelentette, hogy A Különleges Ügyészi Hivatalnak (ÚŠP) voltak információi a Matovičcsal és a feleségével kapcsolatos gyanúról, de nem tett semmit. Gašpar felsorolása szerint Matovič többrendbeli adócsalást követett el, ezt az úgynevezett vezeklő gyanúsított, Ľudovít Makó vallomására alapozza. Szerinte Matovič cége, a Regionpress 11,3 millió eurós adóoptimalizálást hajtott végre. Matovič kijelentette, hogy Fico és Gašpar hazudik.

 

Grendel Gábor (Slovensko) képviselő hozzátette, Boris Susko (Smer-SD) igazságügyi miniszter hazudik, amikor a Btk. módosítását próbálja indokolni. „Azt állítja, azért kell módosítani a Btk.-t, hogy a bíróságok enyhébb büntetéseket is kiszabhassanak, de erre most is van lehetőség” – mondta. Arra is reagált, hogy a kormány szerint a korrupciós és gazdasági bűncselekmények büntetési tételei túl magasak, és mérsékelni kell azokat. „Csakhogy ennek épp az ellenkezője igaz, és ha elfogadják a módosítást, túl enyhe büntetések lesznek” – mondta, példaként felhozva, hogy egy autólopást is meg lehet majd úszni feltételes szabadságvesztéssel és szimbolikus büntetéssel.

 

 hirdetes_300x300  

Grendel visszautasítja Robert Ficónak azt az állítását is, hogy az ellenzék csak Daniel Lipšic különleges ügyészt akarja védeni. „Három napja tart a parlamenti vita, de egyszer sem hangzott el az ellenzéktől, hogy a koalíció ne váltsa le Lipšicet. Ellenkezőleg, az ellenzék felszólította a kormányt, hívja vissza, ha ez az ára annak, hogy megmaradjon a Különleges Ügyészi Hivatal. De a kormánynak csak egy dolog fontos, hogy büntetlenséget biztosítson azoknak a kollégáknak, akik ellen eljárás folyik, a többi csak maszlag” – mondta Grendel.

 

A parlament harmadik napja vitázik a Btk.-módosítás gyorsított eljárásban való elfogadására vonatkozó javaslatról. Javarészt ellenzéki képviselők szólalnak fel, még körülbelül 30, írásban bejelentkezett képviselő van hátra. Boris Susko (Smer-SD) igazságügyi miniszter szerint a Btk. tervezett módosítása összhangban van a környező országokban érvényes büntetési tételekkel. A javaslat az ÚŠP megszüntetését is tartalmazza, Fico kijelentette, hogy ragaszkodik ehhez. Hozzátette, rendelkezésükre állnak a szükséges szakmai anyagok, amelyek megerősítik, hogy „a Legfőbb Ügyészség minden gond nélkül át tudja venni a Különleges Ügyészi Hivatal ügyeit és biztosítani a folytonosságot a bűnügyek kivizsgálásában”.

 

TASR

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.