Nyitókép forrása: SITA/Polícia SR

 

Jelenleg is zajlik a Speciális Ügyész Hivatal eltörléséről szóló parlamenti vita. Az ellenzék és a kormányfő tiltakozik, a kormány azonban hajthatatlan, szerintük nincs mód arra, hogy a hivatal fennmaradjon. Ám úgy fest, ez csak az első lépés. Szerdán a kormányülés után Matúš Šutaj Eštok (HLAS) belügyminiszter kijelentette, hogy a NAKA megszűnik abban a formában működni, ahogy ma ismerjük. Részleteket azonban nem tudni, a sajtóban átszervezésről írnak, de az elejtett nyilatkozatokból kiderül, több forgatókönyv is terítéken van.

 

Fontos leszögezni, hogy a NAKA keretében működtek azok a nyomozók is, akik a legfajsúlyosabb korrupciós ügyek, értsd, a korábbi smeres kormányok viselt dolgai után nyomoztak. Később velük kapcsolatban robbant ki az úgynevezett rendőrháború is, amely a rendőrséget ellenőrző belügyi felügyelőség és a NAKA nyomozói között tört ki. Ennek hátterében egy titkosszolgálati jelentés állt, amely szerint törvénytelen eszközöket is bevetettek a nyomozók az akkori ellenzék (ma kormánypártok) likvidálása érdekében.

 

Šutaj Eštok kijelentette, ő maga garantálja, hogy minden fajsúlyos ügyben folytatódni fog a nyomozás, akár a NAKA-n, akár más testületen belül, és „semmit sem fognak szőnyeg alá söpörni”.

 

 hirdetes_300x300  

A teljes képhez hozzátartozik, hogy a korábbi kormányok garnitúrája – amelynek nem csak Robert Fico, de Peter Pellegrini is tartozik – valóban számos korrupciós ügyet halmozott fel. A probléma abból adódik, hogy felmerült a gyanúja annak is, hogy a gyanúba keveredett baloldali politikusok ellen indított eljárásokat a progresszív erőtér az ellenzék likvidálására akarta felhasználni, és ez a folyamat még a kormányváltás után sem állt le. Emiatt aztán a kormány tisztogatásba kezdett a rendőrség berkeiben, ami fokozza a politikai válságot. De ami talán még ennél is nagyobb baj, nem nagyon látni esélyt arra, hogy az igazság fog érvényesülni – helyette vagy valamelyik fél győzelmet arat, vagy kiegyeznek egy új hatalmi egyensúlyban a legközelebbi választási kampányig.

 

A NAKA egyébként egy igen nagy eszköztárral rendelkező bűnügyi ügynökség több mint 700 alkalmazottal. Létrehozásakor még csak 200 munkahelyet tartott fenn.

 

Šutaj Eštok közlése szerint a NAKA átszervezésének egyik fő oka épp a Speciális Ügyészi Hivatal eltörlése.

 

„A Speciális Ügyészség elárulta küldetését. Az előző kormányok idején nem az ellenzék, hanem a SIS hívta fel a figyelmet arra, hogy a speciális ügyészség és a NAKA berkeiben van egy csoport, amelynek tagjait politikailag motivált törvénytelen nyomozások elkövetésével vádolták meg”

 

mondta a belügyminiszter.

 

A baloldali Pravda megkérdezte az illetékeseket a NAKA átszervezéséről vagy esetleges megszüntetéséről. Az érdekesség az, hogy egyetlen válasz sem zárta ki egyértelműen a NAKA felszámolásának lehetőségét.

 

Az ellenzék természetesen a jogállam és az igazságszolgáltatás leépítéséről beszél, fokozva a nyomást a kormányon és újabb okot adva a több ezer tüntetőnek, hogy az utcákon tiltakozzanak  hétről hétre a Speciális Ügyészség megszüntetése miatt. Az SaS ezen felül össze akarja hívni a NAKA miatt a belbiztonsági és védelmi parlamenti bizottságot.

 

Jaroslav Spišiak, a PS parlamenti képviselője szerint „fatális következményekkel járó katasztrófának” nevezte a lehetőséget, hogy a belügyminiszter felszámolná a NAKA-t.

 

„Olyan helyzet áll elő, amit még évekig emlegetni fogunk. Nem csak politikai fontosságú ügyek, de szervezettbűnözéssel, terrorizmussal vagy egyéb szélsőségekkel kapcsolatos ügyek kerülnek ki a szakmai elitjét tartalmazó központi testület látóköréből. Káosz, jogtalanság és a befolyásos emberekkel való kivételezés kora köszönt be”

 

mondta.

 

A dolgot bonyolítja, hogy a NAKA sosem volt makulátlan. A korábbi évek smeres kormányai alatt Robert Kaliňák egykori belügyminiszter (Smer, ma védelmi miniszter) buldogjaiként emlegették az ügynökséget, és a 2020-as kormány- és éraváltást követően sem vált hitelesebbé a közvélemény szemében.

 

Robert Fico (Smer) kormányfő szerdai, Speciális Ügyészség kapcsán tett nyilatkozatában egyértelművé tette, hogy a kormány határozott a döntéseit illetően és erőpozícióból, tehát kompromisszumot nem ismerve áll hozzá a igazságszolgáltatás kérdéseihez – ergo, a NAKA kérdéséhez is.

 

„A politika a hatalomról és a hatalomgyakorlás döntéseiről szól”

 

mondta Fico, világossá téve, hogy a kormány nem hajlandó meghátrálni. Egyelőre.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!