Nyitókép: Facebook, Szijjártó Péter

 

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken a Magyar Szövetség párt vezetőivel tárgyalt, Robert Fico szlovák miniszterelnök jövő heti budapesti látogatása előkészítéseként – a politikus erről közösségi oldalán számolt be.

 

Szijjártó Péter Facebook-oldalán pénteken azt írta: a felvidéki magyarság helyzetének javítása mindig is szívügye volt a magyar külpolitikának, ezért Forró Krisztiánnal, a szlovákiai Magyar Szövetség párt elnökével és a párt vezetőivel áttekintették a felvidéki magyarok számára legfontosabb témákat.

 

 hirdetes_300x300  
Szijjártó Péter magyar külgazdasági- és külügyminiszter a Magyar Szövetség csúcspolitikusainak gyűrűjében Drégelypalánkon 2024. január 12-én. Kép forrása: Facebook, Szijjártó Péter

 

A külügyminiszter hangsúlyozta: nagy várakozással tekintenek a szlovák miniszterelnök jövő keddi hivatalos látogatása elé, és a tárgyalásokon hangsúlyosan fogják felvetni a magyar közösség számára sorsdöntő dél-szlovákiai fejlesztések ügyét.

 

Készen állunk arra, hogy növeljük az összeköttetések számát a két ország között annak érdekében, hogy a határ ne elválassza, hanem összekösse az annak két oldalán élő közösségeket – írta a tárcavezető, hozzátéve: jó lenne, ha újra élettel telnének meg a kiüresedett vasútvonalak, ha lennének közös buszjáratok, és jó lenne újabb hidakat is építeni.

 

Magyarország a jövőben is elkötelezett a határátkelési pontok létesítésében Szlovákiával

 

Magyarország a jövőben is elkötelezett amellett, hogy minél több határátkelési pontot létesítsen Szlovákiával – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter pénteken a magyarországi Drégelypalánk és a szlovákiai Ipolyhídvég között 2,9 milliárd forintból (7,7 millió euró) épült új Ipoly-híd projektzáró eseményén Drégelypalánkon.

 

Szijjártó Péter a Szent Borbála-híd építésének befejezését a nemzetstratégiai program végrehajtásának mérföldköveként jellemezve emlékeztetett arra, hogy a 2010 utáni, nemzeti érdekeket szem előtt tartó kormányzás fontos célkitűzése volt a más nemzetekkel – különösképpen a szomszédos országokkal – való együttműködés erősítése.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.