Nyitókép: SITA/Milan Illík

 

Robert Kaliňák (Smer-SD) védelmi miniszter a Büntetőtörvénykönyv (Btk.) módosítása elleni tiltakozásokat a kormányéval ellentétes véleménynyilvánítás természetes megnyilvánulásának tekinti. Állítása szerint a változtatásokat, melyek ellen most tüntetnek, a kormány előre bejelentette a választási programjában, és teljesítenie kell a választóknak tett ígéreteket. Juraj Krúpa (SaS) parlamenti képviselő rámutatott, hogy a választások megnyerése nem jelenti azt, hogy a kormány azt tehet, amit csak akar. Szerinte a polgárok a tüntetéseken való részvételükkel világossá teszik, hogy nem kívánják az állam felszámolását. Minderről a TV JOJ Na hrane című vitaműsorban beszéltek a politikus.

 

Kaliňák hangsúlyozta, hogy a módosítás célja, hogy a Btk.-val ne lehessen visszaélni úgy, mint ahogy az eddig történt. Az államfő ígért felszólalásával kapcsolatban azt mondta, hogy örült volna, ha akkor is felszólalt volna, mikor olyan embereket vettek őrizetbe, akiknek nem volt ott a helyük.

 

Krupa többször is bírálta a kormányt a módosítás miatt. Nem ért egyet az elévülési idő lerövidítésével, a gazdasági bűncselekmények büntetésének mérséklésével vagy a Különleges Ügyészség (ÚŠP) megszüntetésével. Visszautasította a kormány érveit, miszerint a büntetés hosszának kiigazításával csökkenni fog a börtönben ülők száma. Kiemelte, hogy a börtönökben mindössze tucatnyi ilyen elítélt van. Szerinte a kormány csak kiválasztott személyekre készítette elő a módosítást.

 

 hirdetes_810x300  

A vitaműsorban érintették a NAKA esetleges átszervezésének (akár megszüntetésének) témáját is. Krúpa, aki kezdeményezte a parlament belbiztonsági bizottságának összehívását, jelezte, hogy ilyen változásokat a rendőrség vezetőségének kellene meghoznia, nem a miniszternek. Krúpa szerint a NAKA megszüntetése politikai megrendelésre történik.

 

Kaliňák ellenben azzal érvelt, hogy a reformtervezet törvényi megalkotásáért a miniszter felel, mert ebből a szempontból ő vezeti a rendőrség testületét. A rendőrség felsővezetésében jelenleg nagyon sok rendőr ténykedik, miközben hiányoznak a rendőri erők a régiókból. „Nincs aki dolgozzon, mert mindenki a NAKA-ban van” – mondta Kaliňák.

 

Teraz.sk, körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!