Nyitókép forrása: SITA/Milan Illík

 

Az emberek azért vonultak az utcára, mert „nem akarják, hogy Szlovákia maffiaállam és oroszbérenc” legyen – jelentette ki Michal Truban, az ellenzéki progresszív PS alelnöke, aki a Markíza televízió Testre szabva című műsorában vitázott Richard Raši (HLAS) fejlesztési és beruházási miniszterrel. Truban azt is elismerte, hogy azzal a politikai céllal szervezték a kormányellenes tüntetéseket, hogy az ellenzék meg tudja mutatni magát. A hétről hétre megvalósuló ellenzéki megmozdulásokra névleg a Speciális Ügyészség eltörlésének szándéka miatt került sor. A legutóbbi pozsonyi tüntetésen azonban már Ivan Korčok progresszív-atlantista elnökjelölt kapta a főszerepet.

 

Truban elmondta, hogy az emberek elutasítják a Speciális Ügyészi Hivatal eltörlését. A kormány a kérdésben elég hajthatatlan, a tüntetések ellenére is. Ugyanakkor fontos hangsúlyozni, hogy nem spontán civil megmozdulásokról, hanem az ellenzék által szervezett tüntetésekről van szó.

 

Ezekhez a KDH is csatlakozott, ami azért is meglepő, hogy sok kultúretikai kérdésben a kereszténydemokraták nem értenek egyet a liberálisprogresszívekkel. És valószínűleg az államfőválasztás is egy ilyen kérdés. Ezért is volt különös, hogy a legutóbbi pozsonyi demonstráció váratlanul Ivan Korčok elnökjelölt népszerűsítésébe ment, méghozzá olyan direkt módon, hogy az még az Markíza műsorvezetőjének, Michal Kovačičnak is feltűnt – és szóvá is tette Trubannak.

 

 hirdetes_300x300  

Truban erre azzal reagált, hogy a KDH nem rótta fel nekik az esetet.

 

Truban azonban elkövetett egy súlyos hibát: elismerte, hogy politikai célú tüntetésekről van szó, ami azért is hangzik rosszul, mert a megmozdulások elvileg az igazságszolgáltatást hivatottak megvédeni a kormánytól.

 

Truban erre most kijelentette, hogy a tüntetések politikai motivációja az, hogy láttassák az ellenzéket.

 

Richard Raši pedig le is csapta a magaslabdát, és jelezte, hogy Truban most vallotta be, hogy az elnök- és EP-választásokra megy ki a játék.

 

Richard Raši a Speciális Ügyészség ügye kapcsán elmondta, hogy a parlamenti gyorsított eljárás a törvény elfogadásáról teljesen indokolt, és nem igaz, hogy elégtelen lenne a szakmai vita, mivel az ellenzék obstrukciójának köszönhetően a parlament már hetek óta tárgyalja a törvényt, teljes sajtónyilvánosság előtt. Az érem másik oldala, hogy egy ilyen vita során az ügyészek, bírák és más szakmabeliek nem fűzhetnek a törvényhez kiegészítéseket (az is igaz azonban, hogy ez csak újabb mediális manőverekre adna lehetőséget, amit a kormány igyekszik elkerülni). 

 

Raši elutasította azt a vádat is, hogy kockáztatják az uniós forrásokat a Speciális Ügyészség eltörlésével. Didier Reynders igazságügyi uniós biztos korábban jelezte, hogy ha jogállamisági problémákat látnak Szlovákiában, Brüsszel nem fél minden rendelkezésre álló eszközzel, akár az uniós források befagyasztásával beavatkozni.

 

Michal Truban közben letagadta, hogy a PS politikusai Brüsszelben az uniós források befagyasztásáért lobbiznának az Európai Bizottságnál. Ez azonban csak értelmezés kérdése: az EP-ben az ellenzék tett már olyan lépéseket, amelyek azt szolgálták, hogy indokot biztosítsanak egy ilyen lépésnek.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.