Nyitókép: SITA/Jakub Julény

 

A parlamenten kívüli Demokrati Ivan Korčokot támogatja az államfőválasztáson, erről a párt elnöksége döntött. A párt szerint a teljes ellenzéknek fel kellene sorakoznia Korčok mellett.

 

„Számunkra az a mérvadó, hogy egyforma a világlátásunk Ivan Korčokkal, azonos elveket vallunk a jogállamiságról, az igazságszolgáltatásról, a demokráciától, az ország biztonságáról, s mindezek most Robert Fico kormányzása következtében komoly veszélybe kerültek”

 

jelentette ki Jaroslav Naď, a Demokrati elnöke. Hozzátette, Korčok méltón tudja képviselni az állampolgárok érdekeit, és világos külpolitikai irányvonalat képvisel.

 

Naď szerint Peter Pellegrini (Hlas-SD) révén Robert Fico (Smer-SD) kormányfő minden fontos intézményt az ellenőrzése alá akar vonni, és Pellegrini államfőként „kizárólag a kormányfő utasításait követné”. Ezért is biztatja a Demokrati a teljes ellenzéket arra, hogy egységesen Korčokot támogassa. Pellegrini pénteken (január 19.) jelentheti be hivatalosan indulását az államfőválasztáson.

 hirdetes_300x300  

 

Korčok megköszönte a támogatást, hozzátette, továbbra is érvényes, hogy polgári jelöltként indul a választáson. „Minden demokratikus párt támogatását elfogadom, amelyek egyetértenek az elképzeléseimmel, hogy hogyan gyakorolnám az elnöki jogköröket” – közölte állásfoglalásában Korčok.

 

A választás első fordulóját március 23-án tartják. Ha szükség lesz rá, a második forduló április 6-án lesz. Zuzana Čaputová államfő megbízatása június 15-én telik le, nem indul újra a posztért. A kampány során félmillió eurót költhetnek a jelöltek, a szavazás napja előtt 48 órával kampánycsend lép életbe.

 

tasr

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!