Nyitókép forrása: SITA

 

Két és féltucat BVP gyalogsági jármű, 13 darab MiG-29-es vadászgép rakétákkal együtt. Egy Sz-300-as nagy hatótávolságú légvédelmi rendszer és egy KUB közepes hatótávolságú légvédelmi rendszer, muníciók és gázolaj, benzin, kerozin tömkelege. Mindezt Szlovákia adta át Ukrajnának a Heger-kormány regnálása idején, olyan mélyatlantisták  szorgalmazták, mint Jaroslav Naď (Demoktati) akkori védelmi miniszter és Rastislav Káčer akkori külügyminiszter, aki magyargyűlölő megjegyzéseiről híresült el. A dolognak folytatása is van, pontosabban, épp a folytatás hiánya a probléma, az EU ugyanis nem fizette át azokat a százmilliókat, amelyeket Naďék ígérgettek a MiG-ek átadásakor. A volt védelmi miniszter most az amerikai helkipterekre mutogat, mint az ukrajnai fegyvertámogatás ellentételezésére, de ez is olyan barter, ami Szlovákiának 300 millió eurójába kerül és csak az amerikai cég jár vele jól.

 

Szlovákia továbbra is hiába várja az EU-tól az Ukrajnának átadott fegyverekért járó uniós pénzeket. Több százmillió euróról van szó, ami a költségvetés állapotát elnézve, nem elhanyagolható tétel. Ebben a kérdésben természetesen a szlovák mainstream sajtó nem kongatja a vészharangot – mert Ukrajnáról van szó – szemben például az energiatámogatások vagy családtámogatások kérdésében.

 

A Robert Kaliňák (Smer) vezette védelmi minisztérium szerint több százmillió eurónyi kifizetés került veszélybe, méghozzá az előző vezetés hibájából. A tárca korábbi vezetése állítja, a kifizetés már megjelent az állományba vett haditechnikában.

 

 hirdetes_300x300  

„Az EU semmilyen 700 millió eurót nem fog kifizetni, méghozzá évekig. Ebből komoly gond lesz”

 

jelentette ki Kaliňák.

 

Naď természetesen nem ért egyet. Egyrészt azzal érvel, hogy az kifizetéseket jelenleg egyedül Magyarország blokkolja. Ez igaz, csak azt felejti el hozzátenni az atlantista politikus, hogy Magyarország azért blokkolja az Európai Békekeretnek nevezett, vagy inkább csúfolt, Ukrajna felfegyverzésére szánt csomagot, mert Ukrajna felvette a terroristaállamot támogató cégek listájára Magyarország legnagyobb bankját az OTP.

 

Kijev később „felfüggesztette” az OTP listán való szerepeltetését, de ettől az még mindig ott van. Ahogy azt megszokhattuk, Magyarország, mint tagállam érdekeiért Brüsszel még csak nyomást sem hajlandó kifejteni Ukrajnára – mintha a jelenlegi helyzet megfelelne neki. Megjegyezzük, hogy a legnagyobb tételeket eddig Lengyelország vehette fel, aki harckocsi arzenáljának harmadát adta át Ukrajnának az elmúlt két évben.

 

Naď másik, elég ködösre sikerült érve az, hogy meglesz a kompenzáció, ha az új kormány megveszi az amerikai Viper helikptereket, amelyek megvásárlásának lehetőségét még Naď teremtette meg épp a MiG-ek átadásával.

 

2023 tavaszán azzal érvelt az akkori miniszter, hogy milyen jó lesz megszabadulni a MiG-ektől, mert Szlovákia kap a Békekeretből értük néhány százmillió eurót, amit ráfordíthat a Viper helikopterek megvásárlására, melyekért így már „csak” 100 millió eurót kell fizetnie az országnak.

 

Lefordítva magyarra, ez azt jelentette, hogy az uniós kompenzációból amerikai technikát vásároltunk volna. Sajtóértesülések szerint a Viperek úgy kerültek gépbe, hogy az azokat gyártó cég nyakán maradt 12 darab ilyen gép, miután pakisztáni vevőjük elállt az ügylettől. De érdemes megnézni azt is, hogy mit jelentene a gyakorlatban a Naď által említett „csak 100 millió eurós” vásárlás.

 

Mára oda jutottunk, hogy Szlovákiának a gépek megvásárlásáért valójában 300 millió eurót kellene kifizetni. Azt nem tudni, hogy ez tartalmazza-e a szállítási és vámköltségeket. Ezen felül ott van még az egyébként drága fenntartási költségekkel rendelkező helikopterek karbantartása, ami szintén tetemes lesz évente, ha a minisztérium a vásárlás mellett dönt.

 

Ráadásul, az sem biztos, hogy szükség van a gépekre. A lobbi és a politika egy dolog, de az előző Fico-kormány idején (2016-2018) Jaroslav Naď még azt hangoztatta, hogy a gépesített gyalogsági és harckocsi képességeket kellene fejleszteni – ahogy azt a NATO javasolta a tagállamoknak. Aztán jött a MiG-ek átadása, a váratlan amerikai ajánlat, és most még mindig lóg a levegőben az amerikai ajánlat, no, meg az adófizetők pénze.

 

Tény, hogy a nyilatkozatokban szereplő összegek ezzel az üggyel kapcsolatban elég követhetetlenek. Míg korábban a MiG-ekért állítólag 300 millió eurónak kellett volna jönni, most mindössze az összeg feléről szólnak a hírek, úgy, hogy az már tartalmazza a KUB légvédelmi rendszert is.

 

Kaliňák szerint ráadásul törvényt sértettek az Ukrajnának történő átadással „minimum a katonai technika egy részénél”, és az ügyben vizsgálat is indult.

 

A történet lényege, hogy Szlovákia Ukrajna felfegyverzéséből egyelőre nem nagyon járt jól. A végeredmény ugyanis az, hogy az ország területén zéró nagyhatótávolságú légvédelmi üteg van (amit a nyugati országoktól kapott Szlovákia, egy német és egy olasz rendszert, ezek nem nagy hatótávolságúak), az ország légterét pedig a lengyelek, a csehek és magyarok védik jelenleg.

 

Hab a tortán, hogy hiba készülnek el lassan az 1,7 milliárd euróért vásárolt amerikai F-16-is vadászgépek Szlovákia számára, az előző kormányok nem újították fel egyik katonai repteret sem, így jelenleg Szlovákiában egy olyan repülőtér sincs, ami fogadni tudná ezeket a gépeket. Egyes hírek szerint a repterek alkalmassá tétele 2026-ig is húzódhat.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.