Nyitókép: kulhonimagyarok.hu

 

Ha ezen a hétvégén tartanák az államfőválasztást Szlovákiában, azt az AKO ügynökség szerint Peter Pellegrini nyerné meg 40,6 százalékkal, míg a második körben kihívója Ivan Korčok lenne, aki a szavazatok 37,7 százalékát kapná meg elsőre.

 

Bár Pellegrini hivatalosan még nem jelentette be indulását – várhatóan péntek délután kerül rá sor -, jó ideje látszik, hogy a megüresedő elnöki székért a jelenlegi házelnök és a korábbi külügyminiszter küzd meg. A felmérések szerint a többi jelölt teljességgel esélytelen.

 

Az AKO szerint a Magyar Szövetség elnöke, Forró Krisztián, aki még gyűjti az aláírásokat indulásához, csupán 2,4 százalékot kapna, ezzel az ötödik helyen végezne. Ez csupán valamivel több mint a fele annak az eredménynek, amit a párt a parlamenti választásokon ért el.

 

 hirdetes_300x300  

Ennél is szomorúbb, hogy az AKO felmérése szerint a magyar választóknál sem kerülne első helyre Forró. Mint az alábbi grafikon is mutatja, a magukat magyarnak valló, a felmérésben résztvevő választóknak csupán 25 százaléka adná karikáját a magyar párt elnökének. Az első helyen Pellegrini, a másodikon pedig a bőven liberális és magyarfóbiás Korčok végezne, ha a magyarokon múlna.

 

 

A felmérés eredményéből az is kitűnik, hogy Forró nem tudja hatásosan megszólítani a 18-33 éves korosztályt, ahogy a nyugdíjas, 66+-osat sem. Ellenben a 34-65 év közöttiek körében 3-4 százalékos a támogatottsága.

 

forrás: TV JOJ

 

forrás: TV JOJ

 

Az AKO felmérése szerint, melyet január 11 és 16. között végeztek el ezer fő bevonásával, 77,9 százalékos lenne a részvétel a választáson.

 

Körkép.sk, plus.joj.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!