Nyitókép: TA3 live, reprofoto

 

A Progresszív Szlovákia egy-egy szlovákiai és európai parlamenti képviselője találkozott a Smer, illetve a Hlas politikusával a TA3 vasárnapi, Politikában című vitaműsorában.

 

A téma a belpolitikai és külpolitikai kérdéseken belül a szlovákiai ellenzéki tüntetések, az államfővlasztás, valamint a Fico-kormánnyal szemben elfogadott Európai Parlamenti határozat volt.

 

 hirdetes_810x300  

Katarína Roth Neveďalová (Hlas-SD), Marián Kéry (Smer-SD), illetve  Martin Hojsík és Ivan Štefunko nem értettek egyet szinte semmiben.

 

Kéry a műsorban elmondta, hogy az országban zajló tüntetések nyilvánvalóan Ivan Korčok ellenzéki államfőjelölt választási kampányát segítik, akire szerinte a média előszeretettel keres rá a tömegben bejátszásaiban.

 

Hozzátette, hogy az ellenzéket egészen mostanáig nem zavarta, hogy az államfő, a kormányfő és a parlament elnökét is ugyanaz az oldal adta. Štefunko mindezt cáfolta, szerinte ugyanis Zuzana Čaputová államfő ugyan a PS alelnöke volt megválasztása előtt, de a PS nem került a 2020-as választások után kormányra, mi több, a parlamentbe sem.

 

A Smer és a Hlas politikusai azonban fenntartják, hogy a tüntetések politikailag motiváltak.

 

Ami az Európai Parlament Szlovákiával kapcsolatban elfogadott, Robert Fico-kormányát a Speciális Ügyészség tevezett megszüntetése miatti kritikát illeti, Martin Hojsík visszautasította a kormányoldal állítását, hogy az ellenzéki EP-képviselők a Szlovákiát megillető uniós források kifizetésének felfüggesztését szeretnék.

 

„Az Európai Unió Szlovákia kiterjesztését jelenti. Az Európai Unió a mi hazánk. Mi magunk is az EU részei vagyunk”

 

– fogalmazott Hojsík.

 

Szerinte az, ami Szlovákiában a jogállam terén jelenleg történik, azért Fico, Pellegrini és Dankot terheli a felelősség, a nyugati sajtó és az EP képviselők pedig csak azt mutatják be, ami a valóság.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!