Nyitókép forrása: SITA/Photo: Business Wire

 

Klímavédelmi politikára hivatkozva az USA mégsem hajlandó annyi LNG-vel ellátni Európát, mint amivel az orosz-ukrán háború előestéjén elhúzta mézesmadzagot Brüsszelben. Mint ismeretes, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke néhány héttel az orosz-ukrán háború kitörése (2022. 2. 24.) előtt több tucat LNG-szállítmányt rendelt meg az USA-tól. Az oroszellenes szankciók miatt a rá következő másfél évben a töredékére esett vissza az orosz földgáz európai importja – és vele az EU energiabiztonsága is.

 

Az amerikai Politico közlése szerint, az USA energiaügyi minisztériuma újra akarja értékelni a már kiadott gázexport-engedélyeket, ami azzal fenyeget, hogy elkaszálják az európai piacot kielégíteni akaró gáztermelők projektjeit. 

 

„Joe Biden amerikai elnök klímavédelemhez kötődő támogatói örömmel fogadták a hírt, hogy a Fehér Házt fontolóra veszi a lehetőséget, hogy a gázexport súlyosbítja a klímaváltozást. Ez azonban feszültséget okoz az európai ipar vezetői között, miközben az ukrajnai háború elhúzódni látszik”

 

írja a lap.

 hirdetes_300x300  

 

Tegyük hozzá, hogy az USA sokkal drágábban szállítja az LNG-t Európának, mint ahogy Európa anno vásárolhat az oroszoktól a földgáz. Az oroszellenes szankciók nem csak az amerikai energiacégek malmára hajtotta a vizet, de ráadásul megdrágították az európai energiát, ami padlóra küldte a vegyipart és a nehézipart. Európa versenyképessége rohamtempóban épül le, a működőtőke pedig elkezdett kivándorolni a kontinensről – az USA-ba. Mindemellett sikerült meggyengíteni az euró pozícióját is, márpedig az európai közös valuta jó ideje tüske volt az amerikai dollár körme alatt.

 

Az EuroGas adatai szerint 2021-ben 155 milliárd köbméternyi földgázt importált Európába Oroszországtól, mára ez a szám kevesebb, mint harmadára esett vissza, miközben az Európában eladott amerikai cseppfolyósított földgáz mennyisége 60 milliárd köbméter fölé nőtt. A háború kitörése óta megháromszorozódott a mennyisége.

 

Az amerikai LNG jó pótlásnak minősült, ám van egy kis gond a tankerhajókon érkező energiahordozóval. Az egyik az ára, amely többszöröse az orosz gázénak. A másik, a szállítás módja: hajókon érkezik, menet közben el lehet adni egy jobban fizető vevőnek – szemben például a gázvezetékes gázzal, mert a vezetéket nem csak úgy átirányítani egy másik ország felé.

 

Arról már a nyugati sajtóban is rengeteg cikk született, hogy az európai energiaellátás megint komoly dilemmába kerülhet a közel-keleti konfliktus lehetősége miatt. Ha kirobban egy közel-keleti háború, akkor a világ elsőszámú LNG beszállítójának, Katarnak a tankerei nem jutni ki a Perzsa-öbölből. Megoldásként hetek óta az amerikai gázról beszélnek – de most az USA egyértelmű jelzést adott arra vonatkozóan, hogy hajlandót tovább rugdosni a földön heverő európai gazdaságot.

 

Azt sem zárhatjuk persze ki, hogy az USA akar valamit az EU-tól, és hogy azt elérje, klímavédelem címszó alatt (amit az európai mainstream sosem merne megkérdőjelezni) lényegében belengette az energiafegyvert – ahogy egykor az oroszok tették. Ez a forgatókönyv azért is életszagú, mert az energiaügyi minisztérium nem volt hajlandó még a Politiconak sem kommentálni a dolgot – vagyis valójában nem az intézkedés a lényeg, hanem a hatása, és most árgus szemekkel lesik, mit reagál Brüsszel.

 

Az mindenesetre kiderült, hogy az európai politika továbbra sem a józanságáról híres. A német Zöldek például arra kérték az USA-t, hogy nem építsék meg a Venture Global hatalmas LNG-gyárát Louisianában, mert „a fosszilis tüzelőanyagoknak leáldozott”.

 

Pedig épp az elmúlt hetekben, épp a rendkívül hideg időjárás miatt üzemeltek be újra Európában több, korábban leállított hőerőművet. De ami még ennél is fontosabb: ma az amerikai LNG adja az európai LNG-igény ötödét. Vagyis a német Zöldek szó szerint azért lobbiznak, hogy a német és európai gazdaság nehézségei súlyosbodjanak…

 

Körkép.sk

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!