Nyitókép forrása: SITA/Milan Illík

 

Nem akármilyen bejelentés érkezett szerdán: a Progresívne Slovensko (PS) EP-választási listáját nem más vezeti, mint Ódor Lajos, aki Zuzana Čaputová államfő szakértői kormányát vezette miniszterelnökként tavaly májustól a IV. Fico-kormány megalakulásáig. Gyimesi György, a Magyar Szövetség alelnöke szerint ezzel bizonyítást nyert, hogy Čaputová kormánya nem szakértői volt, Ódor valójában a PS (választások nélkül hatalomra kerülő) kormányát vezette.

 

Michal Šimečka szerdán jelentette be, hogy Ódor vezeti majd a júniusi EP-választásokon a balliberális párt listáját. Ez egyáltalán nem meglepő. Zuzana Čaputová államfő a PS alelnökeként indult 2019-ben az elnökválasztáson, folyamatosan a PS-agendája szerint politizált, majd 2023. május 15-én kinevezte Ódor Lajos szakértői kormányát. Ódor tehát a PS választottja volt, aki a IV. Fico-kormány hatalomra kerülése után is élvezte a balliberális sajtó reflektorfényét.

 

„Nagyon örülök, hogy Ódor Lajos korábbi kormányfő csatlakozik a PS vízióihoz és együtt folytatjuk a Szlovákia karakteréért folytatott versenyt. [Ódor] lesz a listavezetőnk az EP-választáson, valamint ő lesz az elnöke Progresszív Intézetünk igazgatótanácsának is, amely a Szlovákia jövőjéről szóló programot készíti elő”

 

mondta Šimečka.

 hirdetes_300x300  

 

Kinek rossz hír Ódor Lajos PS-be való igazolása?

 

Ódor kijelentette, hogy a PS-listáján akarja felkínálni „szakmai és politikai tapasztalatát” a választóknak.

 

„Nehéz tétlenül nézni, ahogy a jelenlegi kormány elrabolja az országot. Amikor a szakértői kormány élén lejárt a hivatali időm nem úgy tűnt, hogy Szlovákia legfontosabb kihívása az lenne, hogy a maffiózók és a korruptak büntetése túlságosan magas. (…) Naivan azt hittem, hogy a prioritás a jövő generációja, az egészségügy, az államháztartás vagy épp a szociálisan hátrányos helyzetűek lesznek. Nem beszélve a kormányzás módjáról. Minél nagyobb lator és dilettáns valaki, annál nagyobb eséllyel kap ma állami hivatalnoki pozíciót”

 

mondta Ódor, akinek néhány hónapos regnálásából legfeljebb az maradhatott meg, hogy kormánya nem tiltakozott a migrációs paktum ellen, és olyan megszorítócsomagot dolgozott ki, amely a lakosságra terhelte volna a háború gerjesztette energiaválság és a infláció terheit.

 

 

Ódor szerint a PS lehet „a szlovák politikai spektrum demokrata-párti stabil gerince”.

 

Azt is elmondta, szerinte Szlovákiának olyan EP-képviseletet kellene küldenie Brüsszelbe, amelyre „büszke lehet”, amely miatt „nem kell szégyenkeznie”.

 

(Magyarul, olyat, akiket majd jól hátbaveregetnek a nyugati partnerek képviselői. Hasonlót már tapasztalhattunk a Heger-kabinet idején, amikor Eduard Heger akkori kormányfő előre lemondott a vétójog használatáról is, nehogy alkupozíciója legyen Szlovákia kezében az uniós csúcstalálkozókon – a szerk.).

 

Gyimesi György, a Magyar Szövetség alelnöke Ódor bejelentése kapcsán leszögezte:

 

„Ma megerősítést nyert az, amit már jó ideje tudtunk. Az Ódor-kormány nem szakértői kormány volt, hanem a Progresszív Szlovákia kabinetje”

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.