Nyitókép: sita

 

Zuzana Čaputová államfő nem írta alá az ún. hatásköri törvényt, amelyet az elnöki vétó után január 16-án másodszor is megszavazott a parlament. A törvény rendelkezik az új, idegenforgalmi és sportminisztérium létrehozásáról is. Mint azt már korábban közölte, Čaputová hamarosan az Alkotmánybírósághoz fordul a hatásköri törvény miatt – tájékoztatott Martin Strižinec elnöki szóvivő.

 

A parlament először 2023 decemberében fogadta el a törvényt, gyorsított eljárásban. Az év elején az államfő megvétózta és újratárgyalásra visszaküldte a törvényhozásba, több észrevételt csatolva hozzá, de a képviselők újra megszavazták.

 

Az idegenforgalmi és sportminisztérium feladata az idegenforgalomba irányuló közpénzek növelése és hatékonyabb felhasználása lesz, továbbá az ágazatban rejlő lehetőségek kiaknázása, a gyógyturizmus bővítése, a fürdőhelyek és a kerékpáros turizmus fejlesztése. A nemzeti szerencsejáték-vállalat átkerül a pénzügyminisztériumtól az új tárcához.

 

 hirdetes_810x300  

A törvény szerint változik az Egészségügyi Ellátást Felügyelő Hivatal (ÚDZS) és a Statisztikai Hivatal (ŠÚ) vezetője kinevezésének és leváltásának módja. A Statisztikai Hivatal elnökét ezentúl a kormány nevezi ki és hívja vissza, nem pedig az államfő. Az Egészségügyi Ellátást Felügyelő Hivatal elnökét szintén a kormány nevezi ki, az egészségügyi miniszter javaslata alapján. Az államfő kifogásainak egy része ezekre a változásokra vonatkozott.

 

Az államfő kifogásolta, hogy a Szlovák Információs Szolgálatot (SIS) és az Árszabályozási Hivatalt (ÚRSO) átsorolják a központi államigazgatási szervek közé. Továbbá az ellen is szót emelt, hogy változik a kettős felhasználású termékekkel, valamint a fegyverekkel és hadiipari termékekkel való kereskedelemre vonatkozó szabályozás is. Ezentúl az engedélyeket a védelmi minisztérium önállóan adja ki, a külügyminisztérium és az SIS jóváhagyása nélkül, ami sértheti a közérdeket.

 

tasr

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!