Nyitókép: sita/Kay Nietfeld/dpa via AP

 

Szlovákia és Németország között nincsenek semmilyen nyitott politikai kérdések, és a kétoldalú kapcsolatokat nem terheli a két ország kormányának eltérő véleménye sem az ukrajnai háború egyes kérdéseiről – jelentette ki Robert Fico szlovák kormányfő szerda este Berlinben, ahol Olaf Scholz német kancellárral tartott közös sajtótájékoztatót.

 

„Az, hogy eltérőek a nézeteink a nemzetközi politika egyes aspektusairól, még nem azt jelenti, hogy feszültek lennének a kétoldalú kapcsolataink”

 

mondta Fico.

 

Ukrajnával kapcsolatban hangsúlyozta, elutasítja azt a politikát, mely szerint kötelező egy véleményen lenni, és ugyanígy nem hisz a fegyveres konfliktus katonai megoldásában sem.

 hirdetes_810x300  

 

„Ukrajna európai perspektíváját illetően azonos állásponton vagyunk. Készek vagyunk segíteni Ukrajnának. Elutasítjuk a katonai segítségnyújtást. Erre természetesen jogunk van, mert a katonai segítségnyújtás többnyire kétoldalú megegyezés alapján történik”

 

mondta Fico, aki emlékeztetett arra is, hogy Szlovákia minden békekezdeményezést támogat az ukrajnai konfliktus lezárását illetően, és kifejtette, annak ellenére is támogatja Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervét, hogy kételyei vannak annak megvalósíthatóságával kapcsolatban.

 

Szlovákia Fico szerint azt kívánja, hogy Ukrajna független, szuverén, virágzó és demokratikus ország legyen. Úgy véli, ez nemcsak a szomszédos országok, hanem az egész Európai Unió számára is jó lenne.

 

Scholz a sajtótájékoztatón kiemelte a Szlovákia és Németország közötti szoros kapcsolatokat, elmondása szerint Ficoval a kapcsolatok elmélyítéséről tárgyaltak, különös tekintettel a gazdaságra.

 

Hozzátette, hogy jelenleg Európa nehéz időket él meg a biztonság és a nemzetközi politika terén is.

 

„Ezeket a kihívásokat Európában csak közösen vagyunk képesek megoldani”

 

hangsúlyozta.

 

A német kancellár szerint a mostani megbeszélés egyúttal a jövő heti uniós csúcstalálkozóra való előkészület is volt, amelyen az Ukrajnának nyújtandó pénzügyi támogatásról fognak tárgyalni.

 

Scholz szerint az a cél, hogy valamennyi uniós tagállam megállapodjon abban, hogy a következő négy évben 50 milliárd euróval támogatják Kijevet.

 

Magyarország decemberben ellenezte ezt. Denisz Smihal ukrán miniszterelnök tájékoztatása szerint Fico szerdán Ungváron megígérte neki, hogy nem fogja blokkolni az 50 milliárd eurós uniós támogatást.

 

A német kancellár emlékeztetett arra is, hogy Szlovákia a megtámadott Ukrajna szomszédjaként különleges helyzetben van, és kiemelte az ukrán menekülteknek nyújtott segítséget, ahogy azt is, hogy az orosz invázió kezdete óta egyértelműen támogatja Ukrajnát.

 

A szlovák kormányfő a sajtótájékoztatót megelőző megbeszélésen annak a Jozef Hambáleknek az ügyéről is beszélt a német kancellárral, aki az ún. Éjszakai Farkasok nevű szervezet európai vezetője, és aki ellen az orosz invázió támogatása miatt uniós szankciók vannak érvényben. Fico támogatja, hogy töröljék a szankciós listáról.

 

teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!