Nyitókép forrása: SITA/Jana Birošová

 

Csütörtökön este ismét tömegek vonultak utcára az ellenzék által szervezett kormányellenes tüntetések keretében. Pozsonyban és további 28 városban zajlottak megmozdulások, és voltak tüntetések Prágában, Brünnben, Krakkóban és Párizsban is. A tüntetéseket a PS, az SaS és a KDH azért kezdeményezte, hogy tiltakozzon a kormány azon tervére, miszerint megszüntetné a Speciális Ügyészi Hivatalt és megváltoztatná a büntetőtörvénykönyv elévülésekre és börtönbüntetésekre vonatkozó részét. A tüntetések azonban már más témákat is érintenek, ami az ellenzéken belül is feszültségeket szít, ennek ellenére Pozsonyban állítólag minden korábbinál több ember gyűlt össze.

 

Főleg, hogy csütörtökön a parlament 77 kormánypárti képviselője megszavazta, hogy a büntetőtörvénykönyv módosítását gyorsított eljárásban fogják elfogadni, ráadásul határozattal korlátozták az első olvasat parlamenti vitájának időkeretét is: csak 20 órán keresztül húzhatják az ellenzékiek az időt, nem tovább. A lépést Zuzana Čaputová államfő (egykori PS-es alelnök) élesen kritizálta. Az ellenzék a döntést az Alkotmánybíróságon próbálja meg megtámadni.

 

Volt tehát oka az Btk-módosítás miatt elégedetleneknek az utcára vonulni. A dolog persze tele van szépséghibával. A tüntetéseket a PS, az SaS és a KDH szervezte, de ez utóbbi esetében benne volt a pakliban, hogy ezúttal nem képviselteti magát a pódiumon. Az elmúlt hetekben ugyanis a tüntetéseknek LMBTQ-ideológiai felhangja is lett, ráadásul Ivan Korčok progresszív-atlantista elnökjelölt nem hivatalos kampányakciójává tette a két liberális ellenzéki párt.

 

 hirdetes_300x300  

A ma már Slovensko néven futó OĽANO továbbra sem kapott meghívást a részvételre, így a pódiumon sem képviseltethette magát, bár a mozgalom mindenkit arra buzdított, hogy menjen el a megmozdulásra.

 

A felszólalók az ellenállás fontosságát hangsúlyozták, természetesen felemlegették ismét a Kuciak-gyilkosságot, miközben a tömeg a „Rács mögé Ficoval” (Fico do basy) rigmust skandálta.

 

František Majerský, a KDH politikusa arra panaszkodott, hogy az ország „napról napra közelebb van a Kelethet”, és hogy „ezt nem akarjuk”.

 

„Azonban azok, akik leginkább szeretnének Kelethez tartozni, csak Ungvárig mernek elmenni”

 

mondta Robert Fico szlovák kormányfő és Denisz Smihal ukrán miniszterelnök találkozójára utalva, amely Kijev helyett Ungváron zajlott szerdán.

 

Branislav Gröhling, az SaS második embere még ennél is konkrétabb volt, és a koalíciós pártok elnökeit „szégyenteljeseknek”, Szlovákiát pedig „a maffiózók és bűnözők paradicsomának” nevezte. Élesen bírálta Peter Pellegrini házelnököt, a HLAS elnökét, amiért lehetővé tette a kormányzótöbbségnek az éjszakai parlamenti ülést, hogy gyorsítsa a Btk-ról való szavazást.

 

Ez utóbbihoz érdemes hozzátenni, hogy az SaS Ivan Korčok legvehemensebb támogatója az elnökválasztási kampányban. Korčok legnagyobb ellenfele pedig Peter Pellegrini.

 

Gröhling beszéde egy részében egészen furcsát mondott:

 

„Nem akarunk olyan országban élni, ahol a kormány azt mondja, hogy Ukrajnában nincs semmilyen háború. Hát menjen Oroszországba”

 

mondta. Hozzátesszük, hogy Robert Fico a közelmúltban is többször elmondta, hogy szerinte amerikai és orosz proxiháború zajlik Ukrajna területén.

 

Michal Šimečka, a PS elnöke arról beszélt, hogy a parlament mai döntésével megpróbálja elhallgattatni az ellenzéket.

 

„Olyan idegesek, hogy már minden határon túlmennek. Megerőszakolják a parlamentet, hogy egy héten belül elfogadhassák a maffiózó-törvénycsomagot”

 

mondta. Aztán – szintén nyilvánvalóan Korčok támogatása érdekében – Pellegrinit is felemlegette, méghozzá azzal a narratívával, amit Ivan Korčok használ konkurensével szemben:

 

„Peter Pellegrini nem képes önállóan vezetni a parlamentet, hogyan akar így az ország élére állni [államfőként]?”

 

Ezt követően a tömeg a „Elég volt Pelléből” rigmust kiabálta.

 

Šimečka a pódiumon kijelentette, hogy Fico úgy viselkedik az ellenzékkel, mint Orbán Viktor, „így csak az utca állíthatja meg”. Ő is azt állította, hogy Fico szerint nincs semmilyen háború Ukrajnában.

 

„Akkor hát menjen el Kijevbe, és nézzen bele gyermekeiket bombák miatt elvesztő anyák szemébe. Menjen hát oda a gyáva.”

 

mondta, majd feltette a költői kérdést, hogy Szlovákia melyik részét lenne hajlandó átadni az oroszoknak Fico, ha már az ukránoknak ezt javasolta.

 

Kormányellenes tüntetések Pozsonyban, a Szlovák Nemzeti Felkelés terén, 2024. január 25-én. Jól látható az ukrán zászló is a jobb oldalon. Fotó: SITA/Jana Birošová

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!