Nyitókép forrása: SITA/Milan Illík

 

Visszaüthet Ivan Korčok atlantista-progresszív elnökjelölt támogatása az ellenzékre, veti fel cikkében a TVnoviny. Az elemzés szerint a liberális pártok, elsősorban a PS és az SaS vehemens támogatásukkal saját maguk nevelik ki új és erős versenytársukat.

 

Példaként pedig a 2016-nan Smert kampány során elutasító, végül vele mégis kormányra lépő Radoslav Procházkát említi, aki épp azért alapította meg a Sieť nevű pártját, mert nem akarta hagyni elveszni azt a 400 ezer szavazatot, amit a 2014-es elnökválasztáson kapott (ez a harmadik helyre volt elég részéről az első körben).

 

A cikk szerzője azon lamentál, hogy megismétlődhet-e a Procházka-forgatókönyv. Azt is leírte, hogy

 

 hirdetes_300x300  

az ellenzéki pártok minden erejüket elhasználták az előrehozott választások kampányában, ezért nem maradt erejük saját elnökjelöltet állítani, így soroltak be a volt külügyminiszter, Ivan Korčok mögé.

 

A kérdés az, hogy mi lesz, ha Korčok elbukja a választásokat – amire minden esélye megvan. Mihez fog kezdeni az (akár 600 ezer főre rúgó) választói bázissal, amit a PS és az SaS (no meg progresszív sajtó) segítségével épített ki?

 

A kérdés annál is helyénvalóbb, hogy a TVnovinynek nyilatkozva Korčok kijelentette, hogy egyelőre nem gondolkodik a pártalapításon. Magyarul: nem zárta ki a lehetőségét. A PS és az SaS nem kértek politikai biztosítékot Korčoktól arra, hogy az elnökválasztások után ne alapítson konkurens pártot. Márpedig a PS szavazóinak 90, az SaS szavazóinak 80 százaléka éppen Korčokra akar szavazni.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!