Nyitókép forrása: David Púchovský hivtalos facebook-oldala

 

Letiltotta a facebook a szélsőliberális fiatal propagandista újonnan indított oldalát a Facebook szombaton. Nem kizárt, hogy összeférhetetlenség áll a háttérben.

 

Nyilván sokan emlékeznek még David Púchovský-ra, aki még az előző, liberális-atlantista kormányok idején a rendőrség csalás- és álhír-ellenes facebook-oldalát szerkesztette – sajátos stílusban. Púchovský idején mindennapos volt a békepárti, nem liberális, nem LMBTQ-párti facebook-felhasználók gyalázása, ráadásul nem egyszer hoax-okkal harcolt az oldal a hoax-ok ellen, totálisan elhiteltenítve a rendőrséget is.

 

Púchovský ráadásul egyike volt azon tisztviselőknek, akik a választási kampány idején tavaly ellátogattak Brüsszelbe, és ott a NATO-t kifejezetten arra kérték, hogy avatkozzon be az akkori ellenzék ellen.

 

 hirdetes_300x300  

Természetesen a választások után Púchovskýt eltávolította az új vezetés, amin különösebben nem lehet csodálkozni. Ugyanakkor az is kiderült – amit a mindennapi közéletet rendszeresen követők már sejthettek – hogy nem csak a rendőrségnél működött a háborúpárti-progresszív propaganda. A Kormányhivatal egy jól felépített hálózat fogta össze a minisztériumok és a legnagyobb állami intézmények kommunikációját azzal a céllal, hogy az véletlenül se térjen el a nyugati mainstreamtől.

 

Púchovský ma már a Progresívne Slovensko képviselőjének, Jaroslav Spišiaknak az asszisztense. Ez nem akadályozta meg abban, hogy folytatni akarja saját névleg „hoax-ellenes”, valóságban liberális propagandista tevékenységét, és létrehozott egy Facebook-oldalt „Hoaxy a podvody” (Hoax-ok és csalások) néven, ami már nevében is a rendőrség oldalát próbálja másolni.

 

Az oldal működtetéséhez mikroadományokat is elkezdett gyűjteni, és szombatig mintegy 14 ezer euró gyűlt össze. Azonban szombaton a facebook-lekapcsolta az oldalt, mivel az állítólag nem felelt meg a felhasználás feltételeinek megsértése miatt. 

 

A több ezer követővel rendelkező oldal nem szűnt meg, viszont nem elréhető. Púchovský fellebbezni készül a facebook-nál a döntés ellen. Az Instagram oldala azonban még működik.

 

A dolog érdekessége, hogy még a elvtársai sem álltak ki a politikus-asszisztens mellett. Filip Struhárik, a balliberális Denník N újságírója szerint Púchovský „elkerülhetetlen érdekütközésbe” került, mivel a Nemzetközi Fact-checking Hálózat is kifejezetten tiltja az olyan fact-checkerek működését, akik közvetlenül kötődnek politikusokhoz. 

 

Hozzátesszük, hogy a Facebook nem épp objektivitásáról híres, így nem tudni, hogy mesterséges hírverésről van-e szó, vagy Puchovský tevékenysége még a liberálisoknak is túl van azon a határon, amit elfogadhatónak tartanak…

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!