Nyitókép forrása: TA3

 

A Slovensko (egykori OĽANO) mozgalom saját elnökjelölt indítását fontolgatja, az SNS pedig nem zárja ki, hogy választási megállapodás jön létre Andrej Danko SNS-es pártelnök és Štefan Harabon egykori legfelsőbb bíró között. A TA3 hétvégi vitaműsorában Michal Šipoš (Slovensko) parlamenti képviselő és Tomáš Taraba (SNS) környezetvédelmi miniszter vitázott.

 

A Slovensko január 30-ig tesz végleges bejelentést arról, hogy indít-e saját jelöltet az államfőválasztáson, és ha igen, ki lesz. A sajtóban ezzel kapcsolatban már belengették Marek Krajčí (Slovensko) parlamenti képviselő, egykori egészségügyi miniszter nevét, illetve a pártelnök, Igor Matovič nevét is. Šipoš sem egyik sem másik állítást nem erősítette meg – de nem is zárta ki.

 

Az SNS nevében Tomáš Taraba kijelentette, hogy mivel a legnagyobb múltra visszatekintő szlovák pártról van szó, „tudnia kellett saját jelöltet állítania” az elnökválasztásra, ezúttal Andrej Danko személyében.

 

 hirdetes_810x300  

„Úgy gondolom, hogy nincs kizárva, hogy idővel valamiféle megállapodás jöhet létre, miszerint Harabin támogatná Dankot a kampány során, vagy Danko támogatná Harabint”

 

mondta Taraba.

 

Peter Pellegrini (HLAS) házelnök indulásával kapcsolatban Taraba elmondta, hogy számára szimpatikus volt, hogy a parlamentben képes volt határozott döntést hozni – ezzel arra utalt, hogy Pellegrini lehetővé tette az éjszakai ülésezést is, meggyorsítva ezzel a vitatott igazságügyi törvénymódosítását elfogadását.

 

„Ezek olyan lépések, amelyek segítenek Pellegrininek a maga oldalára állítani a nemzeti választókat is”

 

mondta Taraba, ami burkoltan azt is jelentheti, hogy az SNS a második fordulóban hajlandó lehet Pellegrini támogatására.

 

Šipoš szerint a legfontosabb az, hogy Pellegrini ne lehessen államfő, hanem egy olyan jelölt üljön az államfői székbe, akik „képes egyensúlyt tartani az ellenzék és kormánykoalíció” között.

 

A Slovensko hivatalosan (még) nem sorolt be a kvázi ellenzéki jelölt, liberális-atlantista Ivan Korčok mögé. A dolog érdekessége, hogy épp az ellenzék liberális pártjai és a koalíció között hatalmas ideológiai és politikai szakadék miatt Korčok nem tud, de valószínűleg nem is akar egyensúlyt tartani, saját bevallása szerint a kormány „ellensúlyának” szerepét akarja felvállalni.

 

A Slovensko nincs könnyű helyzetben. Bár Šipoš szavaiból kitűnik, hogy adott esetben Pellegrini vetélytársát hajlandók lennének támogatni, Korčok személye problémás. Ő ugyanis az SaS jelöltjeként volt a Matovič-kormány idején külügyminiszter, és egyike volt Matovič és Krajčí leghangosabb kritikusainak, amiért orosz vakcinát rendeltek Magyarország közbenjárásával – amikor még nem voltak elérhetők a nyugati vakcinák. A Szputnyik-ügy miatt Matovič megbukott, Krajčínak is le kellett mondania, az új kormányfő pedig Eduard Heger lett, aki szolgalelkűen minden nyugati kérésnek eleget tett, és vélhetően alkotmányellenesen még a szlovák MiG-29-es vadászgépeket is átadta Ukrajnának.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!