Nyitókép forrása: körkép.sk

 

A friss IPSOS-félmérés szerint a kormányellenes tüntetések ellenére a Smer még mindig megnyerné a választásokat, ha azokat most rendeznék meg. A szavazatok 24,5 százalékát gyűjtené be a legnagyobb kormánypárt. Kiesne a parlamentből az SNS, a Magyar Szövetség pedig továbbra is stagnál. Igazán nagy változás azonban a Slovensko (egykori OĽANO) esetében látszik, amely a szeptemberi választásokhoz képest 3,5 százalékkal csúszott le. Ahogy mindig, most is felhívjuk a figyelmet, hogy Szlovákiában a felmérések megbízhatósága legendásan alacsony, részben a rossz mintavétel, részben a politikailag motivált eredmények miatt.

 

Mindenesetre, a progresszívokhoz közelebb álló IPSOS-tól az lenne logikus, ha a Smer gyengülését mutatná, hogy ezzel tovább növelje az ellenzéki kormányellenes tüntetések súlyát. Ám a számok mást mutatnak.

 

 

Ami a mandátumok megoszlását illeti, ott sincs miért örülniük a progresszívoknak. Az SNS lehet hogy kiesne az IPSOS szerint, de bekerülne a Republika, és az így létrejövő potenciális koalíció a Smerrel és a HLAS-szal együtt 80 mandátumot hozna.

 hirdetes_810x300  

 

Ellenben az ellenzéki PS-nek a KDH-val és az SaS-szel összefogva csak 60 mandátuma van, még ha maguk közé vennék a Slovenskot (ami igen valószínűtlen) az akkor is csak 69 mandátum.

 

Még ha a PS, a HLAS és az SaS szavazatait adjuk össze – ami szintén az egyelőre esélytelen forgatókönyvek közé tartozik – az is csak 76 mandátum. Kellene a KDH, amely viszont képtelen azonosulni a liberális szivárványos agendával. Ráadásul a PS az elnökválasztási kampány miatt szinte közellenségként kezeli Pellegrinit, mert ő a legesélyesebb az elnökválasztáson.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!