Nyitókép: sita/körkép-kollázs

 

Marian Kotleba, a parlamenten kívüli LSNS elnöke és Ján Kubiš diplomata, volt külügyminiszter is leadta kedden a parlamentben az elnökjelöltségéhez szükséges aláírásokat. Kotleba több mint 20 ezer, Kubiš pedig több mint 22 ezer aláírást gyűjtött össze az induláshoz.

 

„Teljes erővel belevágtunk. Azzal a gondolattal mentünk bele, hogy igazán bátor új szelet akarunk vinni az elnökjelöltségbe vagy az elnökválasztásba, amely a szlovák érdekekről, arról szól majd, hogy mi kell az embereknek.”

 

jelentette ki Kotleba, aki konkrét programját csak később akarja bemutatni.

 

„Erre még van időm, meg kell várni a jelöltek regisztrációját, de úgy gondolom, hogy sok az elnöki téma és mindenképpen a külpolitika lesz az egyik erős”

 

 hirdetes_300x300  

tette hozzá Kotleba.

 

Kubiš olyan személyként jellemezte magát, aki tapasztalataival hozzájárulhatna a problémák megoldásához.

 

„A köztársasági elnöki hivatalnak nem ellensúlynak kell lennie. Az államfői hivatal feladatát az Alkotmány határozza meg, egyebek között felelős az összes alkotmányos intézmény megfelelő működéséért, de az sehol nincs leírva, hogy valamit ellensúlyoznia kellene. Szerintem hibát követnek el azok, akik az elnöki tisztséget egy politikai harc részeként határozzák meg, mert ez biztosan nem szolgálja Szlovákia, és az ország lakosságának javát”

 

mondta Kubiš.

 

A választási kampány költségeit Kubiš egyelőre saját pénzéből fizeti, és azt mondta, úgy véli, ez elegendő lesz egy szolid kampányhoz. Azt mondta, bejárja az országot, és meghallgatja az embereket.

 

„Ha megerősítést nyer, hogy a több mint 22 ezer összegyűjtött aláírásból 15 ezer érvényes, akkor előállok néhány programponttal, amelyekkel meg akarom szólítani a választókat”

 

közölte, és hozzátette, tisztességes kampányt szeretne folytatni, de határozottan fogja képviselni a programját.

 

„Úgy vélem, Szlovákia nem érdemli meg, hogy a megosztottság elmélyüljön, hogy az ország polarizálódjon, és a pártpolitika beférkőzzön az államfői hivatalba is”

 

tette hozzá.

 

A törvény értelmében a posztért olyan 40 évnél idősebb szlovák állampolgár indulhat, akinek Szlovákiában van az állandó lakhelye. Elnökjelöltet január 30-án éjfélig állíthat a parlamenti képviselők legalább 15 fős csoportja, illetve a lakosok, legalább 15 ezer választópolgár aláírásával.
Az elnökválasztás első fordulója március 23-án, szombaton lesz. Az esetleges második fordulóra április 6-án kerül sor. Zuzana Čaputová köztársasági elnök mandátuma 2024. június 15-én lejár. Čaputová nem indul újra a tisztségért. Az elnökválasztási kampány már megkezdődött. A jelöltek félmillió eurót költhetnek a kampányra. A választás napja előtt 48 órával kampánycsend lép életbe.

 

teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!