Nyitókép forrása: SITA/Milan Illík

 

A rengeteg vitát generáló, Büntetőtörvénykönyvet módosító, valamint a Speciális Ügyészi Hivatal eltörléséről szóló javaslat második olvasatában a koalíció 62 órás határidőt szavazott meg a parlamenti vitára. Erre azért volt szükségük, mert az ellenzék az első olvasat előtti parlamenti vitát folyamatos obstrukciókkal és szónoki túlkapásokkal (Grendel Gábor felszólalása 7 órán át tartott) három hétig késleltette a szavazást. Az ellenzék tiltakozik, de minden jel szerint finisbe ér a kormány terve, még ha két hétre is lesz szükség ahhoz, hogy megnyomhassák a szavazógombot.

 

A vita 62 órás felső határát Marián Saloň (Smer) parlamenti képviselő javaslatára fogadta el ma a parlament. Ez azt jelenti, hogy nagyjából 24 perce jut átlagban minden képviselőnek ahhoz, hogy felszólaljon.

 

Maga az egész folyamat a 62 órás határidővel nyolc napnyi parlamenti vitát jelenthet, és mivel a képviselők hetente négy napot dolgoznak csak a parlamentben, ez két hetet jelent a gyakorlatban.

 

 hirdetes_810x300  
Az SaS kevesli a felszólalásokra szánt időt

 

A liberális, kormányellenes tüntetések szervezésében is részt vevő SaS kritizálta a koalíció időkorlátját, szerintük 62 óra nem elégséges a rendes vitához, és azt is kifogásolta, hogy a kormánykoalíció képviselői, sem a miniszterek nem szólalnak fel a témában.

 

Az sem tetszik az Sas frakciójának, hogy a 62 órányi felszólalási időbe beletartozik az indítványok felolvasása is.

 

Az SaS kijelentette, hogy obstrukciókat nem tervez, de folytatja a kormányellenes tüntetések szervezését.

 

Susko elégedettnek tűnik

 

Boris Susko (Smer) igazságügyi miniszter állítja, hogy a második olvasatba bedolgozott kiegészítések és módosítások az Európai Bizottság, Európai Ügyészség, de még az ellenzék kifogásait és javaslatait is tükrözik.

 

Az Európai Ügyészség és a Szlovák Főügyészség javaslatai megjelentek a korrupciót és az uniós anyagi érdekek védelmét érintő részekben.

 

Az Speciális Ügyészi Hivatal eltörlése kapcsán Susko elmondta, hogy szerint ez az intézmény „nem rendszerszinten” került megalkotásra, és mióta egy volt politikus került az élére, a Speciális Ügyészség rendkívül „átpolitizálttá” vált és jeleit sem mutatja a pártatlan döntéshozásnak.

 

Körkép.sk, teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!