Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Denes Erdos

 

A február 1-jei uniós csúcson megállapodás született az EU tagállamai között az uniós költségvetésről és az Ukrajnának szánt támogatásról is. A tárgyalások után Robert Fico (Smer) szlovák kormányfő is sajtótájékoztatót tartott (amit a szlovák kormányfők korábban nem szoktak), és beszámolt a tárgyalások részleteiről és hangulatáról is. Szerinte a szankciós politika kapcsán megjelent az önreflexió, felhívta a figyelmet az ukrán gabona importjának és az Európai Békekeret csomagjának ellentmondásaira is. Ugyanakkor egy jó hírről is beszámolt. Összefoglalónk.

 

Robert Fico a 2021-2027-es időszak költségvetési időszakát nevezte a mai uniós csúcs legfontosabb eseményének, amelynek lényege szerinte az, hogy bár tekintélyes összeget csoportosítottak át Ukrajnába, sokmilliárd euró marad az uniós büdzsében azokra a programprioritásokra.

 

A döntés értelmében 50 milliárd eurót küld az EU Ukrajnának, ebből 33 milliárd euró hitelgarancia (az uniós költségvetés terhére) és 17 milliárd euró vissza nem térítendő kölcsönök formájában.

 

 hirdetes_810x300  

Fico hangsúlyozta, hogy a támogatás folyósításának egyik feltétele, hogy minden korrupciós, összeférhetetlenségi és más törvénytelen gyakorlat az uniós pénzek kapcsán maximálisan kiküszöbölésre kerül. Fico elismételte, hogy bár „ezt ukrajnai barátaink nem szívesen hallják, de Ukrajnában a korrupció mértéke hatalmas probléma”.

 

Egyesek még hisznek a csodákban

 

Fico arról is beszélt, hogy egyes uniós vezetők meg vannak róla győződve, hogy az EU mostani döntése majd „ösztönző” lesz az Egyesült Államok számára. Ott jelenleg is tart a költségvetési vita Ukrajna 61 milliárd dolláros támogatásáról, és márciusnál hamarabb valószínűleg nem is várható eredménye.

 

A szlovák kormányfő szerint azonban olyan országvezetők is vannak, akik szerint az EU mostani döntését látva az amerikai képviselők tovább fogják húzni a költségvetési vitát arra hivatkozva, hogy az EU épp most küld pénzt Ukrajnának.

 

Egy jó döntés azért született

 

Fico a mai uniós csúcs fontos eredményének tartotta, hogy a tagállamok úgy döntöttek, megemelik az illegális migráció elleni harcra szánt költségvetési keretet, méghozzá kétmilliárd euróval. Ráadásul, a migráció elleni harc tagállami kiadásait ezentúl lehet fedezni a kohéziós alapokból is (az EU eddig semmilyen forrást nem biztosított a migráció feltartóztatására). További 7,6 milliárd euró költhet majd az EU arra, hogy a migráció forrásországaiban előzze meg az illegális bevándorlás okozta nyomást. 

 

Fico arra is felhívta a figyelmet, hogy az uniós költségvetés emeléséből elsősorban Ukrajna profitált, mert az ő támogatására 50 milliárd euró megy, az uniós polgárokra vonatkozó keretet 14 milliárd euróval emelték meg a tagállamok.

 

„Hát, az volt az uralkodó nézet, hogy ilyen döntést kell elfogadni”

 

mondta.

 

Békekeret a háború táplálására

 

Egyezség született az úgynevezett Európai Békekeretről is, amelyet az EU jelenleg arra használ, hogy abból fegyverezze fel Ukrajnát. Fico elmondta, hogy ezzel kapcsolatban született egy szabály, amely megerősíti, hogy minden jövőbeli katonai támogatás Ukrajna irányába csakis kétoldalú országközi megállapodás keretében történik. Azt is elmondta, hogy Szlovákia ennek az alapnak csak azokhoz a tételeihez hajlandó hozzájárulni, amelyek nem halálos fegyverek és eszközök átadásáról szólnak, például aknamentesítő eszközökről.

 

Az EU képtelen összehozni egy közös álláspontot Gáza kapcsán

 

Fico szerint a tagállamok között még Ukrajnánál is nagyobb megosztottságot szült a gázai háború.

 

„Odaveszett 26 ezer civil, kétharmaduk nő és gyermek volt. De mi az Európai Tanácsban egy mondatban sem tudunk ezzel kapcsolatban megállapodni. Az egyetlen mondat, ami bekerült a zárónyilatkozatba, az az, hogy az Európai Tanács tárgyalt a közel-keleti helyzet jelenlegi állásáról. Ez minden, amit képesek vagyunk ezzel kapcsolatban elmondani”

 

jegyezte meg kritikus felhanggal a szlovák kormányfő.

 

Halovány reménysugár és az önreflexió még haloványabb jelei

 

Fico elmondása szerint enyhe elmozdulás történt az Európai Tanácsban, kialakult végre egy vita arról, hogy mennyire működőképes az Oroszország elleni szankciós politika, ha közben az USA egymilliárd dollárral többet vásárol uránt Oroszországtól.

 

„Hova tovább egyre többször ad jelet magáról a tárgyalásokon az önreflexió, hogy hatékonyak-e vagy sem a szankciók, kinek segít és kinek nem [ez a politika]”

 

fogalmazott.

 

Gazdatüntetések és agrártámogatások

 

Érdemi kinyilatkoztatás az EU részéről az európai mezőgazdaság kapcsán az több országban zajló gazdatüntetések ellenére nem született (nyilván az országok többsége minden döntéssel várna addig, amíg a gazdatüntetések alábbhagynak – a szerk.). Fico szerint az EU valószínűleg külön uniós csúcs keretében fog tárgyalni az agráriumról.

 

Fico szerint a gazdatüntetések az EU politikája és nem a tagállamok ellen irányul. Ez azonban nem igaz. A gazdatüntetéseket kiváltó okok között kétségkívül ott van az európai uniós forrásokhoz való hozzáférés, az egyre burjánzó bürokrácia, az EU által támogatott ukrán gabonadömping és az átgondolatlan klímapolitika. De ott van az ukrajnai háború okozta válságok rossz kezelése miatt most bevezetett költségvetési szigor, ami adóemelésekkel és kedvezményelvonásokkal sújtja a gazdákat. Ezért zajlik vagy zajlott gazdatüntetés Romániában, Lengyelországban, Németországban, Franciaországban, Belgiumban, Hollandiában és Spanyolországban is. 

 

Az ukrán gabonadömping kapcsán elmondta:

 

„Az európai gazdákat iszonyatosan irritálja, hogy totális liberalizáció történik és vámmentesen és díjmentesen lehet behozni [Európába] az ukrán gabonát, ami hatalmas konkurenciaversenyt okoz az európai piacon. (…) Betiltjuk bizonyos antibiotikumok használatát az állattenyésztőknek Európában, aztán aláírunk egy kereskedelmi egyezményt egy olyan országgal, amely ilyen antibiotikumokkal kezelt állatokat ad el nekünk. Az egész dolog sántít”

 

mondta.

 

Orosz-ukrán háború

 

Fico szerint egyre több országvezető vallja, hogy az orosz-ukrán háborúnak nincs katonai megoldása.

 

„Az én meggyőződésem, hogy nem ragaszkodhatunk egyetlen tervhez, ami a háborúról szól, hanem más tervet, egy béketervet is le kéne fektetnünk, de sajnos ilyen messzire nem jutottunk el [a tárgyalásokon].”

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.