Nyitókép: FAcebook.com/Orbán Viktor

 

Mint ismert, Charles Michel, az Európai Tanács elnöke az X közösségi oldalon közölte csütörtökön, hogy  egyhangú megállapodás született az Ukrajnának szánt 50 milliárd eurós pénzügyi támogatásról. A témával kapcsolatban Orbán Viktor is bejelentkezett Brüsszelből és bejelentést tett az uniós csúcs keretében szerda este óta tartó tárgyalások eredményeiről.

 

„Féltünk attól, hogy a magyaroknak járó uniós pénzek, amit a bizottság eddig nem adott ide nekünk, előbb-utóbb Ukrajnában kötnek majd ki, és attól is féltünk, hogy túl hosszú távra, ellenőrizetlenül bocsátunk forrásokat Ukrajna rendelkezésére. Tegnap éjszaka, ma reggel kaptunk egy ajánlatot, és végül kitárgyaltunk egy ellenőrző mechanizmust, amely garantálja a pénzek észszerű felhasználását, és garanciát kaptunk arra, hogy Magyarország pénze nem kerülhet Ukrajnába. Hosszú tárgyalás után ezt az ajánlatot elfogadtuk”

 

jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök az uniós csúcson zajló tárgyalásokkal kapcsolatban a Facebook-oldalán megosztott videójában csütörtökön.

 

„Örülök, hogy a piacok, a gazdasági élet reakciója már most pozitív erre a megállapodásra”

 

 hirdetes_300x300  

tette hozzá Orbán.

 

„Kiharcoltuk! A magyarok pénzét nem adhatják az ukránoknak! A háborúban nem veszünk részt, fegyvert nem küldünk, továbbra is a béke pártján állunk!”

 

fűzte hozzá a Facebookon megosztott videójához a magyar kormányfő.

 

 

Von der Leyen: „Jó nap ez Európa számára!”

 

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke üzenetében azt hangsúlyozta, hogy az Európai Tanács meghozta a prioritások megvalósításához szükséges döntést – prioritásként az uniós bizottság elnöke Ukrajna támogatását, az illegális migráció elleni küzdelmet és az európai versenyképesség szavatolását sorolta fel.

 

„Jó nap ez Európa számára!” – tette hozzá Ursula von der Leyen.

 

Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: „Európa ismét teljesített”, a döntés az EU szavahihetőségét bizonyítja, és kiszámíthatóságot szavatol Ukrajna számára. Az 50 milliárd eurós uniós pénzügyi csomag támogatja Ukrajnát a helyreállításban, az újjáépítésben, valamint reformok megvalósításában segíti az országot az EU-tagság felé vezető útján – mondta.

 

A megállapodás nem csak morális, hanem stratégiai kérdés is, „ezzel ugyanis tartoztunk Ukrajna népének és Európának, mert Ukrajna biztonsága Európa biztonságát is jelenti” – tette hozzá az EP-elnök.

 

Az unió 2021 és 2027 közötti hosszú távú költségvetésének féléves felülvizsgálatával kapcsolatban Metsola azt mondta, az Európai Parlamentnek górcső alá kell vennie a megállapodás részleteit, hogy az valóban megfelel-e az európai választók igényeinek. Marad-e elégséges támogatás azokra a prioritásokra, amelyekben a tagállamok korábban már megállapodtak, köztük a migráció kezelésére, a klímavédelemre és a versenyképesség szavatolására – tette hozzá az EP-elnök.

 

A rendkívüli tanácskozást Charles Michel, az Európai Tanács elnöke azért hívta össze, mert a legutóbbi, decemberi EU-csúcson nem született megállapodás a 2021 és 2027 közötti költségvetés felülvizsgálatáról. A csütörtökön elfogadott megállapodás szerint a hétéves uniós költségvetés négy éven át 50 milliárd euró támogatást juttat Ukrajnának. Az országnak szánt segélycsomag az uniós költségvetés terhére 17 milliárd euró vissza nem térítendő támogatásból, valamint 33 milliárd eurós hitelből áll. A finanszírozás támogatni hivatott az ország rövid távú helyreállítási szükségleteit, valamint középtávon az újjáépítést és korszerűsítést.

 

Uniós diplomaták tájékoztatása szerint a megállapodás előírja, hogy az Európai Bizottság Ukrajna pénzügyi támogatásának végrehajtásáról szóló éves jelentése alapján az Európai Tanács minden évben vitát tart a támogatás végrehajtásról, iránymutatás céljából. A kompromisszumos megállapodás alapján két év múlva felülvizsgálhatják a finanszírozást.

 

Körkép.sk, MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!