Nyitókép forrása: SITA/Milan Illík

 

Több százmillió eurótól esik el a szlovák költségvetés abban az esetben, ha Ukrajna nem hosszabbítja meg az orosz Gazprommal idén lejáró tranzitszerződést. „Szó szerint az aranytojást tojó tyúkot veszítjük el, a gazdasági minisztérium és a költségvetés kárára” – jelentette ki Denisa Saková (HLAS) gazdasági miniszter a Pravdának nyilatkozva.

 

Előzmények: Az ukránok kötik az ebet a karóhoz, hogy ne hosszabbítják meg a tranzitszerződést az oroszokkal. Ezt megkerülendő már folynak a tárgyalások egy európai konzorcium létrehozásáról, amely az orosz-ukrán határon vásárolná meg az orosz gázt, amit aztán Ukrajnán keresztül szállítana tovább Európa szívébe. Ebben az esetben az ukránok nem az oroszoknak, hanem a jobban fizető Európának számláznák a tranzitdíjat.

 

A konzorcium létrehozásának tervét most Saková is megerősítette:

 

 hirdetes_300x300  

„Már túl vagyunk az osztrák, olasz, magyar, cseh és szlovák nagyvállalatok képviselőinek első találkozóján, amelyen megtárgyaltunk, milyen keretjavaslatot ajánljunk az ukrán félnek a gázszállítások kapcsán, de nem csak a tranzitdíjjal összefüggésben”

 

mondta Saková.

 

Szlovákia az orosz gáz tranzitján évente 600 millió eurónál is több tranzitdíj-bevételre tett szert. A teljes képhez hozzátartozik, hogy már a háború előtt is veszélyben volt ez a bevétel az Északi Áramlat 2-es vezetékszálainak megépülése miatt, amelyek lényegében megkerülték Közép-Európát, és az oroszok jelezték is, hogy az Ukrajnán keresztüli szállítás drámaian le fogják csökkenteni. Az ÉÁ 2-es vezetékszálait 2021-ben fejezték be, de sosem kerülhetett beüzemelésbe, mert amerikai nyomásra Németország nem adta ki az engedélyt.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!