Nyitókép: RTVS live, reprofoto

 

A kormánykoalíció első 100 napjáról, belpolitikai kérdésekről és a közelgő államfőválasztásról vitázott a kormányoldal és az ellenzék. Előbbit az SNS jelöltje, Tomáš Taraba környezetvédelmi miniszter, utóbbit Veronika Remišová korábbi miniszterelnök helyettes képviselte.

 

Taraba szerint a mostani kormánynak nagyon kevés idő állt rendelkezésre az érdemi munkára.

 

 hirdetes_300x300  

„Kormányunk november elején lépett hatalomra. Alig két hónapunk volt a költségvetés összeállítására. A kormány hatékonyan működik, több jogszabály segíti az embereket, vállalkozókat. Amivel szembesíteni kell  az ellenzéki oldalt, hogy lassan egy hónapja olvassák fel a telefonkönyvet a parlamentben és értelmetlenül húzzák a jogalkotási időt a parlamentben.

 

Andrej Danko pártelnök is erre hívja fel a figyelmet. Szerdán, csütörtökön elfogadjuk a Büntetőtörvénykönyv módosítását és áttérhetünk az embereket érintő kérdések tárgyalására. Az ellenzék a szakmai vitában képtelen ellenfelünk lenni”

 

– foglalta össze Taraba, aki szerint változhat a házszabály, hogy a törvényhozás normálisan működhessen.

 

Remišová szerint Taraba ahelyett, hogy felsorolta volna, mit tett a koalíció az első 100 napja alatt, csak az ellenzékkel foglalkozik.

 

„Befagyasztották a pedagógusok és az állami alkalmazottak fizetéseit, ugyanakkor Fico növelni akarja a miniszterek fizetését”

 

– mutatott rá a kormánykoalíció kettősségére.

 

 

Remišová konkrét példát is felhozott, amikor Taraba egyik közeli beosztottja (szerk. megj. kabinetfőnöke) novemberben 4 000 eurós kezdőfizetést kapott a környezetvédelmi minisztériumban, decemberben pedig rögtön egy újabb 4000 eurós éves prémiummal toldották meg a bevételét.

 

„A befektetésügyi miniszter ahelyett, hogy az élelmiszerárak letörésével, vagy az energiaárakkal foglalkozna, edzőteremben fotózogatja az izmait”

 

– kritizálta utódját, Richard Rašit (Hlas-SD) Remišová.

 

A magas jelzáloghitelekkel kapcsolatba emlékeztette arra, hogy Robert Fico a választások előtt azt ígérte, rendbe teszi ezt a kérdést. A valóság szerinte ezzel szemben az, hogy azokkal fizetteti meg a magas jelzáloghiteleket, akiknek nincs is ilyen hitelük, ahelyett, hogy a bankok viselnék a költségeket.

 

A két politikus az egész műsor alatt parázs vitát folytatott egymással. Csörtéjük azért jelentett felüdülést a hasonló vitaműsorokban látható forgatókönyvekkel szemben, hogy ezúttal két felkészült politikus vitázott, aki érvek egész sorát sorakoztatta fel állítása alátámasztásaként. Hogy ebből ki mit szűrt le otthon a tévéképernyők előtt, az saját beállítottságától függ.

 

Mindenesetre Remišová és Taraba azt bizonyította, hogy van értelme az ilyen típusú politikai vitáknak.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!