Nyitókép: politico.eu

 

A Kreml ma megerősítette, hogy Vlagyimir Putyin interjút adott a Fox News egykori műsorvezetőjének, Tucker Carlsonnak. A The Wall Street Journal tájékozott forrásokra hivatkozva azt írja, hogy az interjú valószínűleg csütörtökön jelenik meg Carlson honlapján és az X hálózaton. A Reuters szerint Putyin kedden adta az interjút.

 

„Igen, meg tudom erősíteni (az interjú megtörtént)”

 

 hirdetes_300x300  

– válaszolta Peszkov az újságírók kérdéseire.

 

„Olyan álláspontja van, amely különbözik a többi (nyugati médiától)” –

 

mondta Carlsonról a Kreml szóvivője. Kijelentette, hogy Carlson nem képvisel orosz- vagy ukránbarát álláspontot, inkább Amerika-barát.

 

„Legalábbis ellentétben áll a hagyományos angolszász média álláspontjával”

 

– mondta Peszkov, aki azzal vádolta a nyugati médiát, hogy egyoldalú álláspontot képvisel Oroszországgal szemben.

 

Carlson, akit korábban Donald Trump volt amerikai elnökhöz közel álló személyként ismertek, kedden számolt be az interjúról. Elismerte, hogy egy ilyen interjú elkészítése kockázatokkal jár, de védte álláspontját:

 

„Ez a dolgunk, ez az újságírás. Kötelességünk tájékoztatni a nyilvánosságot.”

 

Carlson az első amerikai műsorvezető, akivel Putyin interjút készített azóta, hogy az orosz csapatok két évvel ezelőtt megszállták Ukrajnát. Carlson akkor látogatott Moszkvába, amikor az orosz hatóságok a nyugat tiltakozása ellenére őrizetbe vettek két amerikai újságírót: Evan Gershkovichot, a The Wall Street Journal munkatársát, akit kémkedéssel vádolnak, és Alsa Kurmaševa prágai orosz-amerikai újságírót, aki a Szabad Európa Rádiónak dolgozik.

 

Utóbbit Moszkva azzal vádolja, hogy „külföldi ügynökként” nem jelentkezett a hatóságoknál, ami az orosz megnevezése az orosz vélemény szerint külföldi befolyás alatt álló személynek.

 

A The Guardian és a The New York Times (NYT) szerint Carlson viszonylag népszerű személyiség. A konzervatív és republikánus irányzatú Fox News állomás moderátoraként vált ismertté, amikor egyebek mellett kigúnyolta a gyanút, hogy Oroszország beavatkozott volna az amerikai elnökválasztásba. Később bírálta Washingtont, amiért támogatja Ukrajnát az orosz agresszióval szemben, és azt sugallta, hogy a szomszédos ország orosz inváziója a Nyugat hibája.

 

A Fox News tavaly áprilisban felmondott Carlsonnak, a műsorvezető ezt követően saját műsort indított „The Tucker Carlson Encounter” (Találkozás Tucker Carlsonnal) néven, amelyet az X hálózaton sugároz, és honlapján is népszerűsít.

 

Carlson a Fox Newstól való távozása után elsősorban a volt elnökkel és egyben az idei amerikai elnökválasztás esélyes republikánus jelöltjével, Donald Trumppal és Orbán Viktorral készített interjúval hívta fel magára a figyelmet,

 

ČTK, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.