Nyitókép forrása: SITA

 

Az Állami Számvevőszék (NKÚ) a múlt héten jelentette be, hogy vizsgálatot indított a koronavírus elleni vakcinák beszerzésével, tárolásával és likvidálásával kapcsolatban, mivel a kiadások gyanúsan magasak voltak. A Štandard szlovák konzervatív hírportál információi szerint csak tavaly 35 millió eurónyi (1,8 millió darab) oltóanyag szavatossága járt le.

 

Az NKÚ ráadásul rámutatott, hogy a 2020-ban, az Európai Bizottság által a többi tagállam nevében kötött szerződés a Pfizer amerikai gyógyszervállalattal előnytelen volt Szlovákia számára. 

 

„Például 2022-ben a Pfizer, a közös tagállami vakcinabeszerzések keretében 5,8 millió adag vakcinát szállított le Szlovákiának. Csakhogy abban az időben az országnak nem volt szüksége ilyen mennyiségű vakcinára az egészségügyi minisztérium adatai szerint”

 

jelentette ki Ľubomír Andrassy, az NKÚ elnöke.

 hirdetes_300x300  

 

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a Brüsszel által kötött szerződés nem tartalmazta a felmondás lehetőségét és titkosított volt. 

 

„A közpénzek átlátható felhasználására vonatkozó adatokat, mint amilyen az egységár és a szerződés összértéke, titkosították”

 

emelte ki Andrassy.

 

Mindennek tetejébe ezek azok a szerződések, amelyeket Ursula von der Leyen bizottsági elnök, teljesen átláthatatlan és követhetetlen módon magán SMS-ekben egyezte le a Pfizer vezetőjével, Albert Bourlával. A járvány lecsengése után napvilágra került információk szerint fennáll a gyanú, hogy von der Leyen férje a tagállamok kárára nyélbe ütött, túlárazott bizniszért cserébe jól fizető állást kapott a Pfizer egy leányvállalatánál. Von der Leyen SMS-eit az Európai Bizottság nem hajlandó kiadni, arra hivatkozik, hogy azok elvesztek, nem mutathatók be. Az üggyel kapcsolatban az Európai Bíróságon is eljárás zajlik.

 

Uniós szinten von der Leyen biznisze 71 milliárd eurójába került a tagállamoknak, és a 440 milliós EU számára 4,6 milliárd vakcinát szerződött le a Bizottság.

 

Az NKÚ most meg akarja vizsgálni, hogy a vakcinaszerződések kapcsán a szlovák egészségügyi minisztérium hogyan és mit egyeztetett a Bizottsággal, mivelhogy a tagállamok számára fenn kellett volna tartani a lehetőséget, hogy elálljanak a szerződéstől, vagy eleve ne kössék azt meg.

 

Szlovákiában tavaly 1,8 millió adag felesleges és lejárt oltóanyagot kellett az adófizetők pénzén megsemmisítenie az államnak, vagyis egyszer a vásárláson, egyszer a tároláson, egyszer pedig a likvidáció alkalmával is pénzt buktunk el Brüsszel beszerzés-politikája miatt. Bár több gyártótól származó koronavírus elleni oltóanyagokról lehet szó, ha mindegyik Pfizer lenne (ez volt Szlovákiában a leggyakrabban alkalmazott vakcina), 35 millió euró értékű szállítmányt kellett megsemmisíteni. És ez csak a kezdet.

 

További 300 ezer vakcina jár le idén áprilisban, vagyis újabb 5,85 millió euró megy a kukába.

 

A történet kilátásai nem túl jók. Bár a koronavírus a vakcinák kifejlesztése óta többször is mutálódott, Szlovákia 2026-ig évente 150 ezer vakcinát kénytelen átvenni, újabb súlyos milliókért.

 

A fentiekhez mi még azt is hozzátesszük, hogy jelenleg több ország is szembeszegült a Pfizerrel, és nem hajlandó a teljesen feleslegesen rendelkezésre álló vakcinákat megvásárolni. Az amerikai vállalat ezért pert akasztott a nyakukba. Az Európai Bizottság a kérdésben kínosan hallgat.

 

Körkép.sk, Štandard.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!