Nyitókép forrása: SITA/Milan Illík

 

A koalíciós pártok képviselői megszavazták a vitatott Btk-módosítást, ami a börtönbüntetések és az elévülési idők, vagy épp vagyon elleni bűncselekmények kárértékének szélső értékeit is módosítja. A mai szavazással végleg megpecsételődött a Speciális Ügyészi Hivatal sorsa, amelynek ügyeit az illetékes kerületi ügyészségek veszik át.

 

Az ellenzék épp a Speciális Ügyészség eltörlése elleni tiltakozású szervezett hétről hétre kormányellenes tüntetéseket az ország két tucat városában, amelyeken több tízezer ember vett részt.

 

A kormány hivatalos álláspontja szerint a koalíció célja az volt, hogy „megtalálja a kompromisszumot a Speciális Ügyészi Hivatal létezésével kapcsolatos egymásnak ellentmondó álláspontok és egy olyan jogszabály megalkotása között, amely növeli az ügyészségek munkájának hatékonyságát, függetlenségét a politikai befolyástól”.

 

 hirdetes_300x300  

A módosítást követően a bíróságok gyakrabban fognak alkalmazni pénzbüntetéseket és házi őrizetet – ezzel az intézkedéssel a koalíció a börtönök zsúfoltságára reagál. A koalíció úgy ítélte meg, hogy egyes bűncselekményeknél a börtönbüntetések nagysága aránytalanul nagy, így azok felső határát csökkentették. Ez azonban azt jelenti, hogy bizonyos korrupciós és vagyon elleni bűncselekmények esetében kisebb büntetés szabható ki – más kérdés, hogy így már megszűnt az az ellentmondás, hogy például korrupcióért csaknem azonos büntetés járt, mint az élet- és egészség elleni bűncselekményekért.

 

A képviselők Tibor Gašpar (Smer) parlamenti képviselő, egykori országos rendőrfőkapitány minden kiegészítő javaslatát megszavazták. Ez alaposan kiverte a biztosítékot az ellenzéknél, amely azzal vádolja a Smert és a kormányt, hogy saját köreik érinthetetlenségét szavaztatták meg.

 

Gašpar egyébként felszólalásában azzal védte a Btk-módosítást, hogy az a környező országok büntetései tételeit másolja.

 

Az ellenzék azt is kifogásolta, hogy a nők elleni erőszakos bűncselekmények elévülési ideje húszról tíz évre rövidül. A Smer ellenben az amerikai joggyakorlattal példálózott és azzal érvelt, hogy így a bántalmazott nők hamarabb rászánják magukat a feljelentés megtételére.

 

A szavazás előtt még éles bírálatot fogalmazott meg Ondrej Dostál (SaS), aki szernt Daniel Tupý meggyilkolásának az új Btk-módosítást követően elévül. A gyilkosság 18 évvel ezelőtt történt, a módosítás pedig 15 évre csökkenti a gyilkosság elévülési idejét.

 

Nagyjából este fél kilenc körül a parlament szavazott a módosításról. Az ellenzék távozott a teremből, 78 koalíciós képviselő pedig támogatta a javaslatot.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.