Nyitókép: Facebook, Tomáš Hellebrandt

 

Február 7-én érkezett a hír, hogy a Progresszív Szlovákia vállaltan meleg parlamenti képviselője, Tomáš Hellegrandt azonnali hatállyal lemondott képviselői mandátumáról. Ennek okát személyes döntésként indokolta.

 

Robert Fico kormányfő később a széles nyilvánosság előtt tette fel a kérdést, nem azért mondott-e le a melegházasságban élő politikus, mert a kórház, ahol kezelés alatt állt, feljelentette.  A feljelentés oka, hogy a PS politikusa eltitkolta a kórház előtt egészségi állapotát, amivel veszélyeztette a kórházi dolgozók egészségét. Tettéért 1-től 5 évig terjedő szabadságvesztés is kiszabható.

 

Hellebrandt február 8-án reagált a vele kapcsolatos hírekre. Elismerte, hogy hibázott, mint ahogy azt is, hogy eltitkolta valós egészségi állapotát.

 hirdetes_300x300  

 

„Nem szeretnék magyarázkodni, sem bagatellizálni az esetet. A zsolnai kórházban valóban nem tájékoztattam az orvosokat egészségi állapotomról. Félelemből, tartva attól, hogy az információ nyilvánosságra kerülése után politikai küzdelem eszköze lesz. Úgy látszik, aggodalmam megalapozott volt”

 

– nyilatkozta Hellebrandt közösségi oldalán.

 

 

A PS politikusa állítja, 15 éve él együtt betegségével, gyógyszeres kezelés alatt áll, melynek köszönhetően állapota nem fertőző. Arról, hogy tájékoztatnia kellett volna egészségi állapotáról a kórházi dolgozókat, elmondása szerint nem volt tudomása. Egyúttal arra kért mindenkit, hogy érzékenyen viszonyuljon a témához.

 

A nyilvánosság előtt is vállalt, melegházasságban élő Hellebrandt Oxfordban és a London School of Economics-en végzett közgazdaságtant. Elemzőként a brit központi bankban és az egyik vezető amerikai agytrüsztnél dolgozott 25 év után tért haza Szlovákiába a parlamenti választások előtt, képviselői mandátumot szerzett a Progresszív Szlovákia (PS) színeiben, majd 4 hónap után lemondott képviselői mandátumáról.

 

Egybehangzó forrásokra hivatkozó sajtóhírek szerint Hellebrandt HIV pozitív.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 7 olvasónak tetszik ez a cikk.