Nyitókép forrása: SITA/Diana Černáková

 

Ivan Korčok azzal számol, hogy a vétójog eltörlésének szorgalmazásáért cserébe megkapja a nagy nyugati országok támogatását, ami majd abban nyilvánul meg, hogy a nyugatról finanszírozott NGO-k és sajtó még erőteljesebben fogják őt támogatni az elnökválasztási kampány során – értékelte Robert Fico (Smer) kormányfő Korčok csütörtöki kijelentését. A volt washingtoni nagykövet és liberális külügyminiszter, jelenlegi progresszív-atlantista elnökjelölt ugyanis csütörtökön megjelent Postoj-interjújában a tagállami vétójog eltörlése mellett érvelt. A vétójog rendkívül fajsúlyos téma, és a nagy nyugati tagállamok minden követ megmozgatnak, hogy elvegyék ezt az érdekérvényesítő jogot az újabb tagállamoktól. Ennek ellenére a Magyar Szövetség nem nagyon nyilatkozik a kérdésben, megint csak Gyimesi Györgynek volt véleménye vétó-ügyben.

 

Fico szerint Korčok „a Progresívne Slovensko, az SaS és a fősodratú sajtó és a nyugatról finanszírozott NGO-k” elnökjelöltje.

 

„Másfél hónappal az elnökválasztások első fordulója előtt Korčok kijelentette, hogy ő az unió tagállamai vétójogának eltörlése mellett foglal állást a fajsúlyos külpolitikai kérdésekben.”

 

mondta Fico, majd idézte Korčokot, aki a fentebb említett interjúban szó szerint azt mondta: „Ha a szuverenitás álarca mögött  továbbra is így fogunk viselkedni, teljesen elvesztjük súlyunkat a világban”.

 hirdetes_810x300  

 

„Korčok szerint az EU-nak tehát olyan döntéseket is meg kell hoznia, ami a kis tagállamoknak nem tetszik. Az, hogy kis tagállamok alatt Szlovákiát is értette, egyértelmű”

 

fogalmazott Fico, majd leszögezte, hogy pártja a Smer olyan elnökjelöltet nem támogatna, aki nem áll ki egyértelműen a szuverén szlovák külpolitika mellett. Ezt követően egyértelműen Korčokra utalva felhívta a nyilvánosság figyelmét, hogy óvakodjanak az olyan elnökjelöltektől, akik nyíltan azt hangoztatják, „hogy hagyjunk fel a szuverén politikával és mondjunk le a vétójogunkról a nagy tagállamok javára”. 

 

Korčok hajlik arra, hogy eltöröljék a vétójogot az EU-ban

 

„Egy ország akkor válik jelentéktelenné és súlytalanná, ha nem tiszteli önmagát, ha mindennel egyetért, amit a nagy [tagállamok] mondanak, amikor letagadja saját érdekeit”

 

mondta Fico. Szerinte a szuverén külpolitika és vétójog feladása nagyon veszélyes helyzetet teremtene Európában, Szlovákia számára pedig nemzetközi pozíciójának gyengülését eredményezné. 

 

„A nagyok meg sem kérdeznék a véleményünket, ha tudnák, hogy nélkülünk is át tudják vinni az akaratukat. Ivan Korčok ezt pontosan tudja, de mindegy neki. Arra játszik, hogy a nagy tagállamokkal szembeni meghunyászkodásával megszerzi a támogatásukat, ami így hangsúlyosabban jelenik meg a mediális térben és a nyugatról finanszírozott NGO-k ténykedésében.

 

Ivan Korčok egyszerűen üzletet kötött: a szuverén külpolitikát és a jelentős nemzetközi döntések befolyásolását lehetővé tevő vétójogot beáldozná elnökválasztási kampányának támogatásáért cserébe „

 

emelte ki Fico.

 

Az elnök- és EP-választásokban – mindkettő esetében nagy szerep jut a szuverenista és nemzeti politikának – a Magyar Szövetség is érdekelt, ám ez nem nagyon látszik a nyilatkozatokon. A vétójog kapcsán megkerestük Berényi Józsefet, aki várhatóan az MSZ listavezetője lesz az EP-választáson, illetve Forró Krisztián pártelnököt, aki maga is indul az elnökválasztáson. Választ kérdéseinkre cikkünk megjelenéséig nem kaptunk. .

 

Egyedül – mint a legtöbb esetben – Gyimesi György, az MSZ alelnöke reagált érdemben a vétójog kapcsán kialakult politikai vitára. majd két napra rá Berényi is. Gyimesi a Facebookon közölt bejegyzésében is rámutatott:

 

„Az EU nem bír el a sajátos hamis új ideológiáival demokratikus úton. A gazdatüntetések viszont rámutattak, hogy kezd betelni a pohár. Ennél kevesebbért is utcára vonulnak az emberek! Az államfőjelölt inkább dolgozzon azon, hogy az országa érvényesíthesse nemzeti érdekét, ne pedig segítsen megácsolni a koporsóját!”

 

A teljes bejegyzés alább olvasható:

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!