Nyitókép forrása: RTVS

 

Ha a miniszterek fizetéséről van szó, akkor a KDH és a Smer egyetért. Legalábbis, ezt lehetett látni a közmédia vasárnapi, 5 perc múlva 12 című vitaműsorában, ahol Richard Takáč (Smer) mezőgazdasági miniszter és Marian Čaučík (KDH) parlamenti képviselő vitázott. Szóba került a gazdáknak járó uniós pénzek kifizetésének elhúzódása is.

 

Čaučík és Takáč egyetértettek abban, hogy a miniszterek felelőssége nagyobb a mezei képviselőkénél és ennek a fizetésekben is meg kell mutatkoznia.

 

„Egy parlamenti képviselőnek, még ha nem is csinál semmit, 5400 eurós fizetése van. Nekem most miniszterként több munkám van, nagyobb felelősségem, és havi 3900 eurót kerestem”

 

panaszkodott Takáč, hozzátéve, hogy több ezer ember dolgozik az általa irányított szaktárca égisze alatt.

 hirdetes_300x300  

 

Čaučík elismerte, hogy a miniszterek felelőssége nagyobb, és egyetértett, hogy nagyobb fizetés jár nekik, mint a képviselőknek. Azt azonban kifogásolta, ahogy a miniszteri fizetéseket a kormány megemelte.

 

„Nem a fizetést növelte meg a kormány, hanem az átalánykiadások térítésének felső határát, ami nem adóköteles tétel”

 

mondta.

 

Fontos megjegyezni, hogy Robert Fico (Smer) kormányfő ügyesen kijátszotta az ellenzéket ebben a témában. Egy múlt heti videóbejegyzésben előbb arról beszélt, hogy a minisztereknek több fizetés járna a nagyobb felelősségért, de a fizetésüket jelenleg egy alkotmánytörvény tartja befagyasztva, vagyis minimum 90 mandátum kellene a módosításhoz. 

 

Az ellenzék azonnal ráharapott a csalira, és elismerte, hogy a miniszteri fizetéseket valóban meg kellene emelni. Nyilván arra számítottak, hogy alkotmányos többséget igénylő változtatásokat majd alkupozícióként használják fel a koalícióval szemben. A kormány azonban nem az alkotmányos többséget igénylő fizetéseket emelte meg, hanem az átalánykiadások tételét, amihez elég volt a parlamentben az egyszerű többség. Az ellenzék pedig hoppon maradt, és mivel korábban nem tiltakozott a fizetésemelés ellen, érdemben nem is kritizálhatta a koalíció lépését. 

 

Mikor érkeznek a közvetlen kifizetések a gazdákhoz?

 

Súlyos a helyzet az agrárium esetében is. A gazdáknak járó közvetlen kifizetés (uniós és állami támogatások) jelentős része késik. Decemberben még csak a nekik járó össze (teljes ágazatra értve) 40 százalékban került kifizetésre, holott az előző évek demberében rendszerint 90 százalékon szoktak állni.

 

Takáč arról beszélt, hogy a költségvetés nehézségei ellenére a gazdák most kapják majd a legtöbb állami támogatást, mintegy 76 millió eurót.

 

„Mindenkit biztosíthatok, nem fogok várni december 1-jéig, és az előfizetéseket folyósítását mihamarabb megkezdjük. Még azelőtt, hogy a közvetlen támogatások megérkeznének”

 

mondta a miniszter.

 

Körkép.sk, rtvs

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!