Nyitókép forrása: körkép.sk

 

A héten elfogadta a parlament a vitatott Büntető törvénykönyv módosítást, amely többek között csökkentené a lopásért járó büntetéseket is. A liberális Markíza televízió megbízásából a FOCUS-ügynökség felmérést készített, amely arra kereste a választ, hogy a lakosság mekkora büntetést tart elfogadhatónak lopás esetén.

 

A jelenleg még érvényes, eredeti szabályozás szerint, 30 ezer euró értékű vagyon eltulajdonítása esetén 3-tól 10 évig terjedő szabadságvesztés róható ki. Az új szabályozás szerint 0-tól 2 évig terjedő büntetés jár érte. Az aktuális törvények szerint egy ilyen bűncselekmény elévülési ideje 20 év, míg a módosítás életbelépésével az elévülés 3 évre csökken.

 

A Focus arra kereste a választ, hogy mekkora büntetést tartanak elfogadhatónak a polgárok 30 ezer euró ellopása esetén. A szórás elég nagy, a legtöbben (a megkérdezettek 24 százaléka) több mint három év szabadságvesztést rónának ki.

 

 hirdetes_810x300  

Fontos azonban kiemelni, hogy a megkérdezettek többsége, tehát 53 százalék 2 évet vagy annál kevesebbet szabna ki egy ilyen bűncselekmény elkövetőjére. 10 százalékuk szerint egyeneseknek csak feltételest adna. A koalíció Btk-módosításánál nagyobb büntetést csak a megkérdezettek 37 százaléka adna.

 

A FOCUS kicsit trükközött a számokkal, a fenti összefüggést nem emelte ki, azt viszont igen, hogy a módosítást megalkotó Smer szavazóinak 19 százaléka több mint három év börtönbüntetést adna az elkövetőnek. Hasonló arányt mértek a HLAS-nál is. Az SNS-nél meglepően nagy volt a 3 évnél nagyobb büntetést szorgalmazók aránya: 28 százalék.

 

 

A Focus másik felvetése egymillió euró ellopása esetén mekkora büntetést várnának el a polgárok. Az összegre való tekintettel nem meglepő, hogy 38 százalék volt azok aránya, akik több mint 10 éves börtönt rónának ki, és mindössze 2 százaléknyiak voltak, akik feltételessel megelégednének. A megkérdezettek abszolút többsége 6 év feletti börtönt javasolna. („6-10 éves” válasz összeadva a „több mint 10 év” válaszokkal).

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!